IOTA Identity vrijgegeven in beta versie

De IOTA Foundation maakt melding van belangrijke vorderingen in haar Identity-project, dat zich wil bezighouden met het onderwerp van digitale identiteiten voor mensen en machines.

IOTA is al jaren bezig met het onderwerp digitale identiteiten, en sinds eind 2019 staat het project te boek als IOTA Identity. Na de lancering van IOTA 1.5 Chrysalis bijna een maand geleden, was het nodig om IOTA Identity aan te passen aan het nieuwe Tanglenet. Volgens de blogpost van de IOTA Foundation is dit nu bereikt met de betaversie van Identity. Daarmee zou ook IOTA Identity 1.0 binnen bereik moeten zijn, schrijven ze. De IOTA Foundation is echter onlangs gestopt met het publiceren van preciezere schema’s.

Achtergrond van IOTA Identiteit

Zoals blijkt uit de huidige discussies over Corona-apps en groene paspoorten, zijn digitale identiteiten een heikele zaak. Aan de ene kant moet de privacy worden gehandhaafd. Anderzijds moeten digitaal opgeslagen persoonsgegevens absoluut betrouwbaar zijn, bijvoorbeeld vaccinatiebewijzen. IOTA Identity wil dit conflict oplossen door geautomatiseerde controles. Een voorbeeld van de IOTA Foundation: een examen dat door een universiteit is ondertekend, moet als geldig worden beschouwd – als op hetzelfde document alleen de bevestiging van de moeder staat, wordt het als onbetrouwbaar beschouwd. Bij vragen over digitale stempels moet via een gebruiksvriendelijke interface rechtstreeks contact worden opgenomen.

De IOTA Foundation ziet eenvoudig te begrijpen programma’s als een belangrijke uitdaging in haar oplossing voor digitale identiteiten. In de tussentijd zou het mogelijk zijn geweest de machineruimte op de achtergrond netjes te scheiden van de gebruikersinterface op de voorgrond. Bovendien zou IOTA Identity nu moeten voldoen aan de voorwaarden voor internationale standaarden van organisaties als W3C en Decentralized Identity Foundation (DIF).

IOTA verwijst voorts naar een vaak onderschat toepassingsgebied voor digitale identiteiten, namelijk die van machines. In slimme steden bijvoorbeeld zouden de autoriteiten tot dusver alleen vertrouwen op hun eigen sensoren om het verkeer te meten met het oog op een betere planning van het verkeer, en zouden zij de door de voertuigen zelf verzamelde gegevens buiten beschouwing laten. Dit is waar IOTA Identity zijn sterke punten als neutrale standaard zou kunnen uitspelen. Hetzelfde geldt voor andere machines in het internet der dingen (IoT), waarbij IOTA Identity fabrikanten, onderhoud, software en meer zou kunnen certificeren.

Conclusie: IOTA Identity klinkt goed – maar heeft nog wat in te halen

In het kielzog van digitale identiteiten en Corona heeft de IOTA Foundation haar aanpak meermaals gepitcht, maar is niet verder gekomen dan een proefproject. Deze zomer zullen de EU-burgers massaal meemaken hoe de smartphone met officiële apps een instrument wordt voor digitale identiteiten. Dit is waarschijnlijk waar IT-giganten zoals SAP en Telekom als dienstverleners in beeld komen. Een cryptoproject als Cardano (ADA) heeft zojuist aangekondigd dat het namens de overheid digitale identiteiten verstrekt aan meer dan 5 miljoen mensen in Ethiopië. Ondertussen heeft IOTA goede ideeën maar slechts een beta-versie van Identity in haar programma. Men geeft toe dat IOTA Identity nog niet erg bekend is, maar hoopt van de kant van de stichting om dit snel te veranderen. Alleen de tijd zal leren of dit succesvol zal zijn.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*