IOTA – Is Tangle EE op de rand van uitsterven?

Bij IOTA heeft de anonieme klokkenluider “Hund” weer eens explosieve details gepubliceerd. Blijkbaar probeert de Stichting IOTA logs achter te houden die laten zien hoe het Tangle EE project om IOTA te commercialiseren aan het scutteren is.

Met grote verwachtingen en publieke zelfopoffering adverteerde de IOTA Foundation in februari 2020 met een nieuwe werkgroep genaamd Tangle EE. In de toekomst zouden daar de draden bij elkaar moeten komen om commerciële use cases voor IOTA naar voren te brengen. De garantstelling hiervoor zou de actieve deelname van vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de academische wereld moeten zijn. Maar nu heeft de zelfverklaarde IOTA-verlichter “Hund” informatie over Tangle EE gepubliceerd op Twitter en zijn website, die laten zien: IOTA Tangle EE is vrijwel zeker een hoofdgeboorte gebleven. Bijzonder vreemd: ten minste één protocol over Tangle EE, dat bedoeld was om de voortgang en de besluiten te documenteren, is in tegenstelling tot eerdere afspraken in het geheel niet gepubliceerd. Alleen door een lek van “hond” is de krant nu openbaar.

Kluwen EE voor IOTA – heeft het project nog wel zin?

Toen IOTA Tangle EE lanceerde, werden twee concrete werkdoelen afgesproken met digitale identiteit en digitale marktplaats. De voorheen geheime notulen van oktober 2020 zijn echter meer dan ontnuchterend. Voor beide werkgroepen geldt dat de tweewekelijkse bijeenkomsten in principe een soliloquie zijn. Roept de leden van de werkgroepen op om actief deel te nemen of op zijn minst feedback te geven, zodat ze grotendeels uit de lucht komen vallen. Steeds minder mensen wonen de (virtuele) vergaderingen bij en hun bijdragen zijn “minimaal”. Jelle Millenaar voor IOTA en Tangle Identity en Jan Pausback voor IOTA en Tangle Marketplace stellen dit schriftelijk vast. Bovendien had Energinet, de Deense staatsnetbeheerder voor elektriciteit en gas, formeel getekend voor Tangle EE.

Zoals eigenlijk altijd het geval is als “hond” zich uitspreekt en bewijs levert van wangedrag bij IOTA, blijft de Stichting IOTA ironisch genoeg stil. Dus ook deze keer is er geen commentaar op waarom de protocollen worden achtergehouden, hoewel ze eigenlijk de basis zouden moeten zijn voor continu werk. De website van Tangle EE is ook opvallend verweesd, het laatste nieuws daar dateert van juli 2020. Maar niemand bij de IOTA Foundation lijkt te willen toegeven dat Tangle EE in zijn huidige vorm niet het gewenste momentum heeft ontwikkeld.

Conclusie: IOTA’s contacten met de economie zwakker dan verwacht

Op zich is de aanpak van de IOTA-stichting van de economie, net als bij Tangle EE, natuurlijk verstandig en nuttig. IOTA kan immers alleen maar groeien als het erin slaagt zich, zoals gehoopt, als standaard voor de industrie in het Internet van de Dingen (IoT) te vestigen. In dit opzicht is de voortdurende uitwisseling van professionele eisen een cruciaal stuk van de puzzel. Maar wat we nu weten over het falen van Tangle EE, suggereert in ieder geval dat de oproepen van IOTA aan samenwerkingspartners ongehoord zijn. Voor de sceptici die IOTA in gevaar zien komen, zorgt het recente lek van “Hund” weer voor voer.

Maar zelfs neutrale waarnemers moeten zich afvragen: Waarom negeert de Stichting IOTA steeds weer de documentair gesteunde kritiek van “Hund’s”? Zijn tussenkomsten zijn immers explosief en sommige van zijn profetieën, zoals het ontslag van IOTA medeoprichter David Sønstebø, zijn al uitgekomen. Vanuit ons standpunt is het dus nog steeds waar: een investering als particuliere belegger in IOTA is onder de huidige omstandigheden geen veelbelovend idee.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*