IOTA komt een stap dichter bij gedecentraliseerd Tanglenet

De IOTA Stichting gelooft dat zij goed op weg is met Coordicide, de geplande stap weg van een centrale coördinator. Een tweede testnet genaamd Nectar voor IOTA 2.0 zou waarschijnlijk binnenkort kunnen worden ontgrendeld, zei het.

De Herculestaak voor IOTA in 2021 is de lang aangekondigde en langverwachte realisatie van Coordicide. Deze projectnaam zal worden gebruikt om de plannen voor een IOTA 2.0 te bundelen, die de huidige centrale coördinator zal afschaffen en zo van Tanglenet een gedecentraliseerd netwerk zal maken. Nu richt IOTA mede-oprichter Serguei Popov zich tot het publiek in een blog post en beschrijft de laatste vorderingen in de zaak van Coordicide. Volgens dit bericht is de release van Testnet Nectar voor IOTA 2.0 in zicht.

Testnet Nectar voor IOTA2.0 aka Coördinator

Verwacht wordt dat Nectar een cruciale rol zal spelen bij de voltooiing van Coordicide, aangezien dit testnet reeds is ontworpen om het jagen op insecten aan te moedigen, met in ruil daarvoor geldelijke beloningen voor de deelnemers in het vooruitzicht gesteld. Momenteel loopt voor IOTA 2.0 het eerste testnet genaamd Pollen, na Nectar, Honey zal later dienen als het derde en laatste testnet voor Coordicide in 2021.

Voor Pollen, dat in de zomer van 2020 wordt gelanceerd, trekt Popov een succesvolle tussenconclusie. Hij benadrukt dat Pollen geoptimaliseerde mechanismen heeft om het netwerk tegen spam te beschermen. Nu, in de komende versie van Pollen voor IOTA 2.0, wordt er gewerkt aan de introductie van Mana, een extra token dat de verkiezing en organisatie van validerende netwerk nodes in IOTA 2.0 zal afhandelen. Bovendien wordt nog steeds verwacht dat Pollen berichtenverzending en MIOTA zal samenvoegen.

Nectar, op zijn beurt, zal in eerste instantie worden uitgebracht in een beta-versie en zal vervolgens naar verwachting gedurende een paar maanden “rigoureuze” tests van IOTA 2.0 mogelijk maken, aldus Popov. Popov vermijdt echter om zich vast te leggen op meer specifieke tijdslijnen; de IOTA roadmap vermeldt nog steeds een voltooiingsdatum voor Nectar van Q1 2021, wat nu onrealistisch lijkt.

Popov zwijgt ook over de tweede grote bouwplaats op IOTA. Deze heet Chrysalis en wordt, net als IOTA 1.5, geacht de technologische basisvoorbereidingen te treffen voor het uiteindelijke doel van Coordicide. Hoewel fase 1 van Chrysalis in augustus 2020 met succes is uitgerold naar het mainnet, laat fase 2 nog lang op zich wachten. De herhaaldelijk uitgestelde datum voor de voltooiing van Chrysalis is tot dusver nog steeds februari 2021 volgens de openbare mededeling.

Conclusie Rotsachtige weg naar gedecentraliseerde IOTA 2.0.

De IOTA gemeenschap is er aan gewend geraakt dat ontwikkelingswerk trager verloopt dan gehoopt. Als zodanig is Popov’s recente aankondiging van de waterstatus voor de IOTA Foundation terecht en groeit de professionele verwachting voor Nectar. Het is echter nog maar de vraag wanneer de duidelijk omschreven tussenstappen naar IOTA 2.0 daadwerkelijk van start zullen gaan. Bij alle sympathie voor IOTA met haar stichtingshoofdkwartier in Berlijn – de concurrentie slaapt niet en menig deskundige stelt dat IOTA ook in een situatie terecht kan komen waarin een verlies van betekenis intreedt door niet ingeloste (tijdelijke) beloften.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*