IOTA lanceert project in Oost-Afrika voor efficiëntere logistiek

De samenwerking tussen de IOTA Foundation en TradeMark East Africa heeft geresulteerd in een eerste project. Hiermee wordt beoogd de logistiek voor grensoverschrijdende zendingen efficiënter te maken.

In maart 2020 kondigde de IOTA Foundation een verdiept partnerschap aan met TradeMark East Africa en iets meer dan een jaar later werpt de samenwerking haar vruchten af. Online, schetst de IOTA Foundation hoe zij nu van plan is om het bedrijfsleven in de regio Oost-Afrika praktisch te ondersteunen. Het doel is grenscontroles en in- en uitklaringen sneller en veiliger te maken door digitalisering. De non-profitorganisatie TradeMark East Africa verwacht dat dit een positief effect van meer dan 5 procent op de bruto nationale producten van de betrokken landen zal hebben.

De IOTA Stichting beschrijft de typische route van een zending in Oost-Afrika als nerts-gestuurd. Het zegt dat 30 verschillende entiteiten, van fabrikanten tot expediteurs tot grensposten en geadresseerden, bij een levering betrokken zijn en tot 200 verschillende kanalen gebruiken om met elkaar te communiceren. Met IOTA zal de Distributed Ledger Technology (DLT) naar verwachting de processen vereenvoudigen als een centraal digitaal knooppunt. Hier wordt informatie ingevoerd, bijgewerkt en geverifieerd door alle partijen. Dit zal resulteren in aanzienlijke tijdwinst, voorspelt de IOTA Foundation, en wijst ook op grotere transparantie.

Trademark East Africa is vertegenwoordigd in elf landen in de regio en moet nu helpen om ook overheidsinstanties mee te krijgen. Want één ding is duidelijk: het succes van de door de IOTA-stichting voorgestelde “Informatiepijplijn voor handel en logistiek” zal sterk afhangen van de steun die zij krijgt van de particuliere sector en de overheidsinstanties.

IOTA-projecten met gemengde successen

De IOTA Foundation brengt regelmatig verslag uit over nieuwe projecten, met meer dan een dozijn reeds in 2021, maar vaak zijn de resultaten ontnuchterend; haar partnerschap met TradeMark East Africa, bijvoorbeeld, duurde 15 maanden voor er een update was. En de “informatiepijplijn” voor Oost-Afrika die IOTA voorstaat, bestaat momenteel alleen in een online-presentatie. Cruciale vragen over financiering en toezeggingen van regeringen om deel te nemen, blijven buiten beschouwing. Maar in theorie klinkt het voorstel van IOTA overtuigend en zou het meer bewustzijn en aandacht kunnen genereren voor IOTA op het continent. Cardano (ADA) heeft onlangs ook Afrika voor zichzelf ontdekt en werkt samen met de Ethiopische regering aan een groot project in Ethiopië op het gebied van digitale identiteiten.

Conclusie: IOTA prijsontwikkeling teleurstellend

De prijs van IOTA vertoont in 2021 opnieuw een neerwaartse trend. Bij de lancering van IOTA 1.5 aka Chrysalis in april, werden hoogtepunten van meer dan 2 US dollar genoteerd, ondertussen zit IOTA weer onder de 1 US dollar. Natuurlijk wordt de prijscurve van IOTA ook beïnvloed door trends in de algemene markt, maar interne problemen zoals de nog steeds ontbrekende link tussen IOTA 1.5 en Ledger hardware wallets doen de rest. Aankondigingen over IOTA projecten zoals nu worden meestal genegeerd door de markt, waarschijnlijk omdat ze te vaag blijven.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*