IOTA lanceert Smart Contracts in betaversie op testnet

IOTA geeft de langverwachte functionaliteiten voor slimme contracten vrij als een beta, maar voorlopig alleen op het IOTA 2.0 DevNet voor testdoeleinden. Praktische details voor de toekomst klinken aantrekkelijk.

Smart contracts zijn de basis voor Decentralised Finances (DeFi), DApps, vele NFT-projecten en andere innovatieve use cases in de crypto-industrie. Onder aanvoering van Ethereum (ETH), bouwen verschillende succesvolle altcoins met behulp van slimme contracten hele ecosystemen rond hun cryptocurrency. IOTA wil natuurlijk niet achterblijven en meldt nu belangrijke vorderingen. In een blogpost kondigt de IOTA Foundation de publicatie van slimme contracten als beta aan. Het protocol voor IOTA Smart Contracts in de alpha-versie is al sinds maart 2021 beschikbaar bij IOTA.

IOTA Smart Contacts – wat is er zo bijzonder aan?

In een tweet vat IOTA de basispijlers samen die IOTA Smart Contacts in Tanglenet moeten onderscheiden. De integratie van de Ethereum Virtual Machine (EVM) maakt daar net zo goed deel van uit als de compatibiliteit met andere blockchains en het fee-free principe van IOTA. In een interview, is IOTA CEO Dominik Schiener lovend over de “natte droom van elke DeFi provider”.

Een nadere blik maakt echter snel duidelijk dat IOTA nog een lange weg te gaan heeft voordat slimme contracten klaar zijn voor praktisch gebruik. De huidige functionaliteiten zijn beperkt tot het DevNet voor een gedecentraliseerde IOTA 2.0. Dit testnet moet echter van de grond af opnieuw worden opgebouwd, zoals de IOTA Foundation in de zomer heeft toegegeven. Dit betekent dat decentralisatie als hoeksteen voor vertrouwen in slimme contracten in de IOTA-tanglenet voorlopig naar de onbepaalde toekomst is verschoven. De afschaffing van de centrale coördinator, die door IOTA 2.0 onder de naam Coordicide wordt overwogen, wordt nu op zijn vroegst verwacht voor 2023.

Maar tot die tijd wil de IOTA Foundation een alternatieve oplossing opzetten en slimme contracten in het mainnet brengen onder de huidige IOTA 1.5 aka Chrysalis. Dit werd al in augustus 2021 aangekondigd en is nu bevestigd. Gezien de fundamentele verschillen tussen de geplande IOTA 2.0 en de huidige IOTA 1.5, zal de focus vanaf nu liggen op het bruikbaar maken van slimme contracten in de huidige omgeving, aldus de blogpost.

Deze cruciale hint moet in gedachten worden gehouden als het gaat om het classificeren van de voortgang van IOTA Smart Contracts. Want hoe goed de functies ook klinken, van vrijheid van vergoedingen tot ondersteuning van meerdere programmeertalen tegelijk – succesvolle slimme contracten lopen elders in de crypto-industrie zonder toestemming via gedecentraliseerde blockchains. Voorlopig lijkt de enige mogelijkheid te zijn dat slimme contracten zullen worden gebruikt in particuliere IOTA-netwerken, bijvoorbeeld door bedrijven, waarbij een centrale instantie betrokken zou kunnen zijn.

Conclusie: IOTA slimme contracten slechts een concept voor nu

Iedereen die dat wil kan zich via een digitale roulette hier in een demo vertrouwd maken met wat slimme contracten onder IOTA kunnen doen. Voor investeerders is de hamvraag echter wanneer IOTA smart contracts echt klaar zijn voor geldscheppende toepassingen. Cardano (ADA) maakte onlangs een buiklanding in de praktijk met zijn breed aangekondigde introductie van slimme contracten, omdat de behoeften van ontwikkelaars en gebruikers verkeerd werden ingeschat. In het geval van IOTA is echter zelfs de overdracht van slimme contracten naar het mainnet nog volstrekt onzeker qua timing en is het, met de eis van decentralisatie, tot nu toe slechts een concept. Dus voorlopig kijkt IOTA, ondanks al haar officiële optimisme, alleen maar toe vanaf de zijlijn terwijl slimme contracten DeFi mogelijk maken en elke dag meer voor Ethereum, Solana (SOL) en vele andere altcoins.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*