Worldcoin gewaardeerd op 1 miljard US dollar: crypto ontvangen voor irisscan

Een jong cryptoproject genaamd Worldcoin wil wereldwijd gaan met een nieuw soort AirDrop: Degenen die hun irissen laten scannen, krijgen er wereldmunten voor terug.

Gek concept of briljant idee? Worldcoin wil zijn World Token bekend maken en wereldwijd laten circuleren op een zeer ongebruikelijke manier. Het plan, dat al is begonnen, is om mensen over de hele wereld hun irissen te laten scannen. Daartoe zullen zogenaamde “orb operators” door de steden en dorpen trekken met een futuristisch uitziende bol ter grootte van een voetbal die de technologie voor de irisscan bevat. Iedereen die ermee instemt, krijgt er World Toke (tickersymbool: WORLD) voor terug. Dit project was het geesteskind van Sam Altman, die als voormalig hoofd van het Amerikaanse start-up-centrum Y Combinator in Silicon Valley bekend staat om zijn bereidheid tot experimenteren.

Y Combinator erkende en promootte succesverhalen als AirBnb, Twitch, Reddit, Dropbox en Coinbase al vroeg. Als gevolg daarvan is Y Combinator uitgegroeid tot ‘s werelds belangrijkste plaats voor startende ondernemingen. Altman stapte in 2019 op en wordt nu zelf oprichter. Voor Worldcoin hebben hij en zijn team deze week 25 miljoen dollar aan risicokapitaal opgehaald, waardoor de start-up naar schatting 1 miljard dollar waard is. Tot de investeerders behoren crypto beroemdheden zoals Sam Bankman-Fried en Coinbase. Worldcoin is al begonnen met het registreren van deelnemers en wil tegen 2023 minstens 1 miljard mensen aanmoedigen om mee te doen.

Met Worldcoin naar onvoorwaardelijk basisinkomen?

Sam Altman is een voorstander van een onvoorwaardelijk basisinkomen en hij streeft dit doel ook na met Worldcoin. De irisscan is dan ook bedoeld om personen eenduidig te registreren en dubbele registraties te voorkomen. Met de batterijgevoede opvangapparaten, “Orb” genaamd, kan de registratie van deelnemers, althans in theorie, zelfs in afgelegen gebieden worden uitgevoerd en ook voor al diegenen die niet over identificatiedocumenten beschikken. Worldcoin belooft dat de irisscan niet zal worden gekoppeld aan namen of andere gegevens en dat later alleen een hash van de daadwerkelijke scan zal worden gebruikt.

Na registratie worden enkele Word-tokens rechtstreeks in een speciale portefeuille gestort, en in twee jaar tijd worden voor elke persoon munten ter waarde van maximaal 200 US-dollar verzameld. Worldcoin wil in november echt van start gaan, want zij hebben nu in Duitsland een fabrikant gevonden die de zilverreflecterende bolletjes in serie kan produceren. Voorbeeldfoto’s en casestudies tonen een futuristisch scenario op plaatsen als Kenia, Indonesië en Soedan, waar “orb-operators” al op de weg zijn.

Conclusie: Wordcoin – pas op voor verwarring

Als u geïnteresseerd bent in het project Er is een tweede munt die rondzweeft in de crypto-industrie genaamd WorldCoin, maar die heeft niets te maken met de hier beschreven World Token. De WORLD is gemaximeerd op 10 miljard tokens, waarvan 80 procent wordt uitgegeven aan deelnemers en 20 procent wordt gereserveerd voor het opzetten van een stichting en het aantrekken van meer investeerders. World Token wordt al verhandeld op Uniswap en PancakeSwap, zij het met zeer lage volumes.

Natuurlijk blijft de vraag open of Worldcoin met de WERELD werkelijk een kans maakt om met zijn vernieuwende aanpak een cryptocurrency op te zetten die dankzij gulle gevers in de toekomst voor velen minstens een aanvullend inkomen garandeert op een onvoorwaardelijk basisinkomen. Vanuit Silicon Valley en door creatieve oprichters is echter al menig creatief initiatief gelanceerd dat eerst werd uitgelachen en later geïnspireerd. Trouwens, als u zelf “Orb Operator” wilt worden, kunt u zich hier aanmelden.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*