IOTA legt details uit over nevenprojecten Shimmer en Assembly

IOTA wacht op de lancering van Staking for Shimmer (SMR) en Assembly (ASMB). Ondertussen legt de IOTA Foundation uit wat ze hoopt te bereiken met deze projecten.

Toen IOTA een paar weken geleden staking beloofde, vroegen beleggers zich af: gebeurt er nu echt iets op het gebied van decentralisatie en verdere ontwikkeling, of is de IOTA Foundation weer bezig met de discipline van volmondige aankondigingen? Vanaf midden december is het staken van IOTA’s nog niet begonnen voor Shimmer (SMR) of Assembly (ASMB). In plaats daarvan laat de IOTA Foundation een blog post rondgaan die al de vooruitzichten voor Shimmer en Assembly zou moeten laten zien.

Het wordt duidelijk: IOTA beschouwt Shimmer als een extra testrun voor een IOTA 2.0, “kleine broer” van het IOTA 2.0 DevNet wordt SMR genoemd. De reden hiervoor is dat Shimmer niet via IOTA Staking over het huidige Mainnet 1.5 zal worden gedistribueerd, maar in een testomgeving. Immers, er zal 1 SMR per 10 seconden per 1 MIOTA zijn, gedurende 90 dagen, zodra het staken is begonnen. Als dit allemaal soepel verloopt, zou het op zijn minst een technologisch proof of concept zijn voor IOTA 2.0 aka Coordicide. Of SMR hier ook monetaire waarde uit zal ontwikkelen is echter onzeker, zoals ook wordt toegegeven door de IOTA Foundation, die niet verwacht dat Shimmer snel genoteerd zal worden op cryptobeurzen.

SMR en ASMB kunstmatige broers en zussen van IOTA 2.0

Vanuit het oogpunt van een investeerder klinken de opmerkingen van de IOTA Foundation over Assembly (ASMB) optimistischer. Hier wordt de nadruk gelegd op toekomstige gebruiksscenario’s met behulp van slimme contracten, wanneer er economisch potentieel is. Maar zelfs ASMB zal zijn impact pas kunnen ontplooien wanneer een gedecentraliseerde IOTA 2.0 een realiteit is op het mainnet. Staking for Assembly lonkt naar 20 procent van alle ASMB in de eerste 90 dagen, hoewel ook hier een potentieel te gelde gemaakte activatie alleen verwacht kan worden met IOTA Coordicide.

De IOTA Foundation is direct verantwoordelijk voor Shimmer, terwijl IOTA-baas Dominik Schiener aan boord is als mede-oprichter voor Assembly. ASMB meldde onlangs 100 miljoen aan durfkapitaal te hebben aangetrokken als zaaifinanciering en wil zich begeven op het gebied van DeFi, NFT’s en blockchain gaming. Over het geheel genomen klinkt het officiële waterstatusrapport op IOTA Staking overdreven zelfverzekerd – maar het gaat ook alleen maar over “ongeoorloofde eieren”.

Conclusie: lof vooraf voor IOTA Staking terecht?

De eerste officiële aankondigingen van de IOTA Foundation over staking deden de verwachtingen hoog oplopen met zinnen als “binnenkort” en “zeer binnenkort”. Sceptici interpreteerden dit ook als “aankondiging van een aankondiging” en zouden zich in deze weken later bevestigd kunnen zien. Belangrijker is echter dat de IOTA Foundation, voorgezeten door Dominik Schiener, het addertje nu duidelijker dan voorheen verbergt in haar commentaar op Shimmer en Assembly. Voorlopig is SMR alleen bedoeld om de stabiliteit van het IOTA 2.0 testnet aan te tonen en dus voorbereidend werk te doen voor ASMB. Er blijven aanzienlijke twijfels bestaan over de vraag of voor dergelijke doeleinden nieuwe tokens nodig zijn. De problemen met het technologische ontwikkelingswerk voor een gedecentraliseerde IOTA 2.0 haperen immers.

Niettemin is er nauwelijks iets dat beleggers ervan weerhoudt om deel te nemen aan IOTA staking voor Assembly en Shimmer – omdat er geen kosten aan verbonden zijn en misschien zullen ASMB en SMR op middellange termijn waarde ontwikkelen als voorbodes van IOTA 2.0. Op voorwaarde natuurlijk dat testruns en vooraankondigingen in de praktijk worden omgezet, d.w.z. dat de beloofde staking via de IOTA-portemonnee Firefly daadwerkelijk van start gaat en werkt. De assemblage in het bijzonder wordt dan gevraagd haar doel te bewijzen aan de eerste investeerders.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*