IOTA marktplaats voor NFT’s gelanceerd in testmodus

IOTA ontwikkelaars zijn live gegaan met een NFT marktplaats die technologisch gebaseerd is op het testnet voor de aankomende IOTA 2.0. Dit is om te laten zien hoe IOTA mee kan doen met de NFT boom.

NFTS (Non-fungible Token) zijn ongetwijfeld een van de onderwerpen dit jaar om de crypto-industrie te elektrificeren. Bijna geen enkele marktdeelnemer wil de zakelijke kansen missen die verbonden zijn aan deze unieke tokens, die bijvoorbeeld digitaal kunstwerken of exclusieve merchandisingitems voorstellen. Bij de lancering van haar DevNet als een openbaar testnest voor IOTA 2.0, benadrukte IOTA ook dat daar NFT’s kunnen worden aangemaakt. Nu verwijst de IOTA Foundation in een blogpost trots naar een resulterende NFT-marktplaats, waar onafhankelijke ontwikkelaars achter staan.

Deze NFT Marktplaats powered by IOTA lijkt op het eerste gezicht een aangenaam opgeruimd ontwerp, en iedereen moet voor zichzelf beslissen over de artistieke kwaliteit van de individuele getoonde NFTs. Maar in werkelijkheid gaat het project, dat zich in de testmodus bevindt, er ook om te laten zien hoe het IOTA-ecosysteem in de toekomst op zijn sterke punten zou kunnen spelen in de markt voor NFT’s.

Een achilleshiel van NFT’s zijn immers de hoge vergoedingen voor het creëren ervan en bij de verkoop ervan, althans bij marktleider Ethereum (ETH). De IOT Foundation berekent: Wanneer een NFT in het Ethereum-ecosysteem wordt gedocumenteerd, moet de maker er ongeveer 200 US dollar voor begroten, en wanneer het wordt verkocht, is dan precies zo’n bedrag verschuldigd als transactiekosten. In IOTA daarentegen, als een netwerk zonder kosten, zijn er geen kosten verbonden aan het overdragen van een NFT van de ene eigenaar naar de andere. Het moet ook mogelijk zijn om voor zeer kleine bedragen een NFT te creëren; bij het testen van de IOTA marktplaats krijgen geïnteresseerden zelfs gratis de benodigde MIOTA.

Let wel, de nieuwe IOTA NFT marktplaats is alleen een proefversie. De daarheen verhuisde MIOTA hebben geen geldwaarde. Zodra IOTA 2.0 een realiteit wordt, ligt een migratie van de IOTA 1.5 die nu in het veld in gebruik is naar het dan gedecentraliseerde Tanglenet in het verschiet. De makers van de NFT marktplaats demo voor IOTA 2.0 zouden dan geld willen verdienen door commissies te vragen voor het matchen van verkopers met verzamelaars. Met dit concept zou IOTA in feite goedkoper zijn dan andere NFT oplossingen zoals Tezos (XTZ) of Binance NFT.

Conclusie: de tijd dringt voor IOTA 2.0

De IOTA NFT-marktplaats is een krachtige herinnering: in theorie heeft het IOTA-ecosysteem, dat al in 2017 werd gelanceerd, aantrekkelijke kenmerken met zijn focus op het Internet of Things (IoT) en zijn fee-vrije karakter. Maar in de praktijk is er altijd een gebrek aan verdere ontwikkeling, en IOTA 2.0 wordt verondersteld eindelijk een gedecentraliseerd netwerk met nieuwe mogelijkheden te brengen. Maar IOTA 1.5, eind april aangekondigd als een tussenstap, is problematisch gebleken, met de beloofde verbinding met Ledger hardware wallets nog steeds niet geïmplementeerd. De IOTA Foundation is gestopt met het geven van tijdlijnen voor haar projecten en dus is het ook volledig open of IOTA 2.0 aka Coordicide eind 2021 zal komen zoals oorspronkelijk aangekondigd. Zoals de zaken er nu voor staan, zullen IOTA’s aanhangers moeten toekijken hoe andere crypto-activa inkomsten maken in de snelgroeiende DeFi en NFT divisies. Deze zaken werken niet zonder een gedecentraliseerd netwerk als basis voor vertrouwen. Met alle respect voor het NFT IOTA platform – het zal tot IOTA 2.0 een leuk uitziend gimmick blijven en zal te maken krijgen met brede gevestigde concurrentie als het ooit echte, te gelde gemaakte handel in NFTs zou kunnen realiseren.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*