IOTA: Nieuw lek suggereert handel met voorkennis

Uit een onthullingsrapport, dat “Whales Leak” wordt genoemd, blijkt dat de IOTA Foundation gevaarlijk nauw contact heeft onderhouden met grote investeerders. Dat komt omdat discussies over IOTA’s stagiaires het mogelijk hebben gemaakt om met voorkennis te handelen.

De Stichting IOTA kan geen pauze inlassen: na het ontslag van bestuursvoorzitter David Sønstebø zijn het nu de chatlogs die de kerstrust bij IOTA verstoren. “Whales Leak” deze stammen zijn gedoopt, die u hier kunt lezen. Gepubliceerd door de zelfbenoemde IOTA-verlichter “Hond”, vat hij samen op Twitter: Grote investeerders, ook wel “walvissen” genoemd, kregen bij IOTA inspraak in gevoelige financiële beslissingen.

Wat zegt de “Whales Leak” over IOTA?

De periode van de gepubliceerde transcripties van de gesprekken tussen de Stichting IOTA en preferente investeerders strekt zich uit van september 2019 tot maart 2020. Een terugkerend thema: hoe kan IOTA erin slagen genoteerd te worden op grote cryptobeurzen en zo nieuwe investeerders aan te trekken. Wat hier duidelijk wordt, is dat, in tegenstelling tot de publieke informatie, de IOTA-stichting bereid was om de noteringskosten te betalen.

Verder toonden de walvissen belangstelling om voor het publiek te worden geïnformeerd over details zoals nieuwe lijsten – en de IOTA Foundation was daar gemakkelijk toe verplicht. Wat sommigen “informatief voordeel” zouden kunnen noemen, zullen anderen interpreteren als een voorbereiding op handel met voorkennis. De walvissen bespraken immers ook hoe grotere handelsvolumes kunnen worden gebruikt om stijgende prijzen in IOTA uit te lokken. Er was ook een openhartige uitwisseling tussen de IOTA-stichting en de walvissen over de fijnere punten van de belastingkwesties.

IOTA mede-oprichter Dominik Schiener heeft indirect de authenticiteit van de notulen bevestigd, maar ziet de discussies als “brainstormen”. En natuurlijk is het in de eerste plaats een normaal proces voor projecten als IOTA om ideeën uit te wisselen met investeerders. De gedocumenteerde manier is echter niet erg transparant en raakt in ieder geval aan gebieden waarvan men niet zou verwachten dat een stichting zonder winstoogmerk zoals IOTA dat wel zou doen.

“Hond” zegt dat hij systematisch licht wil werpen op onregelmatigheden bij IOTA, maar is niet op zoek naar een rechtszaak. Hij blijft anoniem, maar heeft in het verleden altijd gelijk gehad met zijn lekken. Stichting IOTA en haar leiders reageerden in eerste instantie niet verder op het “Walvislekkage”.

Bottom Line: Next Low Blow voor IOTA Foundation

Of deze geheime chats van IOTA Foundation met bevoorrechte grote investeerders gerechtvaardigde criminele acties zijn, is moeilijk te beoordelen. Maar toon en inhoud gaan verder dan wat onverdacht zou zijn. De “Wahle Leak” past dus eigenlijk naadloos in het cryptojaar 2020, dat belastend was voor IOTA.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*