IOTA-nieuws: 9 procent lager sinds Stardust, stichting zet reserves in beweging

Er is een goede week verstreken sinds de grote IOTA-upgrade Stardust. Sindsdien is de prijscurve met bijna 9 procent gedaald. Opnieuw zwijgt de IOTA Foundation over financiële kwesties die voortkomen uit kunstmatige tokenvermeerdering.

Begeleid door groot optimisme lanceerde IOTA negen dagen geleden de Stardust upgrade en, tenminste vanuit technologisch perspectief, is alles tot nu toe soepel verlopen. De interne stemming van optimisme vond echter geen weerklank op de cryptomarkten; integendeel, de prijscurve van IOTA is sinds de lancering met 9 procent gedaald en wordt nu verhandeld op 0,14 US dollar, het niveau van een hardnekkig all-time low. Waarnemers schrijven deze neerwaartse trend onder andere toe aan de toename van 65 procent in de totale voorraad van alle tokens die verbonden zijn aan IOTA Stardust, wat de prijzen de komende jaren voorspelbaar onder druk zal zetten.

Een blik op de details laat zien dat de IOTA Foundation onder hoofd Domink Schiener haar belofte van grote transparantie over de nieuw toegewezen tokens niet nakomt. Hier zijn de bewegingen van de ruim 300 miljoen IOTA, die nieuw zijn gecreëerd door Stardust, gedocumenteerd voor de Berlijnse IOTA Foundation. Schiener had aangekondigd dat deze zouden worden overgezet naar een cold wallet. Maar in plaats daarvan worden de IOTA in kwestie, met een waarde van ruim 4 miljoen US dollar, opgesplitst in kleinere tranches en heen en weer geschoven, en we vermoeden dat de stichting is begonnen met het verzilveren van tokens zonder tijdslot (“unlocked”).

Prominent vertrek bij de IOTA Foundation

Ondertussen heeft de IOTA Foundation te maken met het vertrek van Mariana De La Roche Wills. Zij was in december 2018 bij IOTA begonnen en was verantwoordelijk voor regelgevingszaken en institutionele samenwerkingen. Op X (voorheen Twitter) gaf de juriste uitleg over haar vertrek aan het einde van het jaar na vijf jaar bij IOTA, onder vermelding van “uitdagingen over afstemming binnen het team” en “verschuivingen in marktacceptatie” van IOTA. Wie de rol van Mariana De La Roche in de toekomst zal overnemen is tot nu toe open gebleven. Tot haar taken behoorde het vertegenwoordigen van IOTA bij de blockchainvereniging INATBA (International Association for Trusted Blockchain Applications) en in EU-expertgroepen.

Charlie Varley had de IOTA Foundation in augustus al verlaten. De voormalige technisch directeur met een focus op IOTA wallets werkt nu aan een nieuwe wallet-oplossing genaamd Bloom, die al wordt gepromoot via een blogpost. De portemonnee is echter nog niet af en mist aanwezigheid op het web, behalve op X, waar een kersenbloesem emoji tot nu toe het enige woord van Varley en zijn Bloom team is.

Conclusie: IOTA reboot mislukt – sprankje hoop Shimmer (SMR)?

Upgrade Stardust slaagde er niet in te ontbranden bij IOTA, de “raketlancering” die Schiener tevoorschijn toverde veranderde in een motordebacle qua prijs. De situatie is niet beter voor het IOTA zijproject Shimmer (SMR). Hier is de prijscurve blijven steken op 0,04 US dollar, ook op een historisch dieptepunt. De gehoopte positieve impuls van de succesvolle integratie van de Ethereum Virtual Machine (EVM) in Shimmer eind september is uitgebleven. De IOTA Foundation en Schiener zullen zich moeten buigen over de vraag hoe ze de mislukte herlancering kunnen goedmaken.
“

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*