IOTA nog steeds aan boord voor EU-project EBSI – Blockchain-oplossingen voor Europa

IOTA Foundation heeft een selectieronde in het EU-project EBSI overleefd en is nu een van de 5 contractanten om het prototype voor EU-blokketens te ontwikkelen en te testen.

Kerstsfeer bij de IOTA Foundation: De pre-staking voor Shimmer (SMR) en Assemby (ASMB) werd deze week gelanceerd en nu is er ook goed nieuws van de EU. Daarom heeft de IOTA Foundation grote hoop gevestigd op het EBSI-project (European Blockchain Services Infrastructure) en is zij nu geselecteerd als een van de vijf contractuele partners voor fase 2A. IOTA kondigde dit aan via Twitter. In het najaar was de IOTA Foundation al betrokken bij fase 1 van EBSI en kwam zij in aanmerking voor het werk aan het prototype van een EU-blockchain dat nu van start gaat, zoals blijkt uit de aankondiging van EBSI.

Achter EBSI zit de missie van de EU om blockchainoplossingen te ontwikkelen die vervolgens door de lidstaten kunnen worden gebruikt, met name voor grensoverschrijdende taken. Typische voorbeelden van dergelijke gebruikssituaties zijn de fraudebestendige documentatie van onderwijs- en beroepskwalificaties. De EU-Commissie heeft in eerste instantie ruim 6 miljoen euro gereserveerd voor het EBSI. Het deel hiervan dat de IOTA Stichting kan plannen is nog niet openbaar gemaakt. Fase 2A bij EBSI moet tot medio 2022 lopen en dan in de zomer van 2023 een operationeel blockchainproduct opleveren in fase 2B.

Wat EBSI betreft, had de IOTA Foundation in september al benadrukt dat Tanglenet zeer geschikt is voor use cases. IOTA scoort ook punten met zijn vrijstelling van kosten voor handelingen zoals het bevestigen van een digitaal document en zijn ervaring met de manier waarop digitale administratie kan worden gevoerd met inachtneming van de gegevensbescherming in de EU. Een ander argument ten gunste van IOTA bij EBSI is energie-efficiëntie.

Conclusie: IOTA benadert de EU-praktijktest via EBSI

De financiële projectfondsen voor EBSI zijn waarschijnlijk niet de belangrijkste motivatie voor de IOTA Stichting om haar verbintenis door te zetten. Immers, met de IOTA Foundation die ongeveer 1,3 miljoen US dollar per maand uitgeeft, is het budget voor EBSI in vergelijking daarmee van een kleinere omvang. Belangrijker lijkt de kans om IOTA technologisch te verankeren in institutioneel gebruik. De hick-hack rond de EU-vaccinatiecertificaten bij de Covid-pandemie heeft duidelijk gemaakt dat de Alliantie in de toekomst over een flexibel bruikbare blockchainoplossing zou willen beschikken. Fase 2A zal nu voorlopig de laatste horde zijn voor IOTA om zich bij EBSI aan te sluiten tot het einde van het project. Ondertussen blijft de aandelenkoers van IOTA profiteren van de aanstaande staking voor Assembly en Shimmer, met een wekelijkse winst van bijna 10 procent in een woelige markt als geheel.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*