IOTA officiële mobiele portemonnee laat nog lang op zich wachten

De mobiele versies van de officiële IOTA portemonnee Firefly zijn al een half jaar aangekondigd. Maar het laatste voortgangsverslag bevat niet eens testversies.

Software wallets op smartphones zijn de standaard geworden voor Bitcoin en Co. om onderweg toegang te krijgen tot tokens. In het geval van de officiële IOTA Firefly Wallet gaan de taken verder dan het verzenden en ontvangen van IOTA, zo moet bijvoorbeeld ook de digitale IOTA identiteit daar worden georganiseerd. Tegen deze achtergrond is het laatste blogbericht van de IOTA Foundation over de mobiele versies van Firefly niet erg bemoedigend. Het enige dat nieuw is, is dat het interne ontwikkelingswerk aan IOTA Firefly Mobile nu wordt gedocumenteerd voor het publiek en dat commentaar en medewerking welkom zijn.

Men moet dit weten: Door de overgang naar IOTA 1.5 aka Chrysalis eind april, is de Firefly Wallet vrijwel een must geworden voor IOTA. Omdat IOTA, met zijn Tanglenet als technologische basis, meestal niet compatibel is met de gebruikelijke wallets, is er geen redelijk native alternatief. In het voorjaar werd beloofd dat IOTA Firefly Mobile snel zou volgen. Maar Firefly bestaat nog steeds alleen in desktopversies voor Windows, Mac en Linux. IOTA-baas Dominik Schiener had ook al meermaals gezegd dat mobiele versies voorrang zouden krijgen. Maar zelfs een testversie is nog niet in omloop.

IOTA gebruikers verliezen geduld met wachten op Firefly Mobile

Zo zijn de commentaren op Twitter over de verdere vertragingen met de mobiele portefeuilles soms niet erg vleiend. Zij merken bijvoorbeeld op dat het programmeren van een app echt geen toverwerk is en geen maanden hoeft te duren. Een ander terecht bezwaar: veel mensen hebben geen desktop-pc’s of laptops meer, en in minder ontwikkelde landen zijn smartphones toch al de maat der dingen. Zonder mobiele toegang tot IOTA zou IOTA zichzelf dus uitsluiten van deze groepen. Zij wijst er ook op dat het zonder de Firefly Wallet niet mogelijk is om “oude” IOTA 1.0 naar Chrysalis’ Tanglenet te migreren.

Ondertussen schrijft de IOTA Foundation dat ze opnieuw een vacature hebben geplaatst voor het team achter IOTA Firefly Mobile. Zonder data te noemen, wordt nu een openbare alfaversie voor het testen beloofd. Daarna volgt een bètaversie van Firefly Mobile, die na veiligheidscontroles officieel zal worden vrijgegeven. Optimistisch gezien kan IOTA Firefly Mobile in het eerste kwartaal van 2022 worden verwacht, maar realistisch gezien lijkt het tweede kwartaal van 2022 waarschijnlijker.

Conclusie: IOTA mist de mobiele boot

De geschiedenis van officiële IOTA portemonnees is toch al beladen met negatieve ervaringen. Firefly’s voorganger, Trinity, werd in juli 2019 uitgebracht na een wachttijd van tien maanden – en onthulde zes maanden later een kritisch beveiligingslek waardoor het IOTA-netwerk bijna een maand lang moest worden stilgelegd. Voor Firefly Desktop daarentegen sleepte de verbinding met Ledger hardware wallets zich maanden voort.

Nu is het dus Firefly Mobile, waar volmondige beloften van de IOTA Foundation niet worden nagekomen. Naast de schade aan zijn imago, is het belangrijk om in gedachten te houden: Use cases zoals IOTA Identity voor vaccinatiebewijzen hebben geen zin zonder mobiele versies van Firefly, dus dit is geen luxeprobleem maar een fundamentele lacune voor het IOTA-ecosysteem. En de veelgeroemde nieuwe transparantie van de IOTA Foundation doet het zonder doelgegevens, wat de wrevel over steeds nieuwe vertragingen in het ontwikkelingswerk op andere bouwplaatsen, zoals IOTA 2.0, eerder aanwakkert dan verzacht.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*