IOTA-ontwikkelaar Hans Moog: Het project stond op het punt van mislukken

Hans Moog is een van de bekendste ontwikkelaars bij IOTA. In een blogpost blikt hij terug op de afgelopen jaren bij IOTA en schetst hij een soms chaotisch intern beeld, dat ook tot mislukking had kunnen leiden.

Een insider-rapport van de officiële ontwikkelaar Hans Moog baart IOTA aanhangers zorgen. In zijn blog post geeft Moog met ongewone openhartigheid toe dat er in de loop der jaren grote verschillen waren tussen het externe imago van de IOTA Foundation en haar interne situatie. De centrale vraag is: Hoe kan IOTA’s Tanglenet worden veranderd van een oplossing met een centrale coördinator in een gedecentraliseerd systeem? Investeerders en het publiek werd steeds voorgehouden dat deze uitdaging beheersbaar en haalbaar was onder de projectnaam Coordicide. Maar intern bij de IOTA Foundation had niemand een duidelijk idee over hoe Coordicide te beheren, schrijft Moog. Rond 2019 stond Coordicide dus intern aan de rand van de afgrond, ondanks alle publieke leuzen.

Moog’s bijdrage is bedoeld als antwoord op kritiek die de IOTA Foundation ervan beschuldigt herhaaldelijk valse beloften te doen. Zelf werd hij zich in 2017 bewust van IOTA omdat hij op zoek was naar een alternatief voor Bitcoin. Als hacker en ontwikkelaar had hij toen al contact gezocht met IOTA mede-oprichter CfB (Sergey Ivancheglo) om de technologische plannen van IOTA voor de toekomst beter te begrijpen. Maar CfB gaf geen antwoorden, en Moog begon het gevoel te krijgen dat de problemen bij de ontwikkeling van IOTA Coordicide veel ernstiger waren dan hij had gedacht. Dus Moog overwoog om IOTA af te schrijven. Maar toen kreeg Moog een baan aangeboden in het ontwikkelingsteam van de IOTA Stichting. Hij accepteerde – en werd opnieuw overweldigd door de realiteit.

Want bij al het officiële optimisme vanaf 2018 dat Coordicide in 2019 of uiterlijk 2020 van start zou gaan, was er volgens Moog in werkelijkheid weinig tot niets meer over. CfB zou technologische benaderingen voor Coordicide in gedachten hebben gehad. Maar het werken met CfB was in de praktijk al te ingewikkeld gebleken en de eerste tests met mogelijke oplossingen voor Coordicde bij IOTA hadden alleen maar nieuwe vragen opgeroepen. CfB heeft medio 2019 de IOTA Foundation verlaten. Sindsdien heeft Moog de touwtjes in handen voor Coordicide bij de IOTA stichting.

IOTA 2.0 – de belofte van een gedecentraliseerd Tanglenet

Als je Moog mag geloven, is een gedecentraliseerde IOTA 2.0 niet langer een utopie. Met Pollen als eerste test voor Coordicide sinds medio 2020 en het openbare DevNet sinds juni 2021 is aan doorslaggevende voorwaarden voldaan. Moog gelooft dat open vragen zullen worden opgelost met Honey als het laatste testnet voor Coordicide op IOTA. Moog wil echter geen prognose geven van een voltooiingsdatum voor Coordicide en volgt daarmee de nieuwe koers van de Stichting IOTA om af te zien van concrete tijdschema’s.

Conclusie: de geloofwaardigheid van de IOTA Foundation is ernstig aangetast

In de commentaren op Moogs onverbiddelijke zelfkritiek overheerst het respect voor de beslissing om een einde te maken aan de mythevorming rond Coordicide. Maar de spraakmakende IOTA criticus Hund oordeelt via Twitter: Moog’s bijdrage zou wel eens één van de meest destructieve voorbeelden van het communicatiebeleid van de IOTA Foundation kunnen blijken te zijn. Want in een poging om zijn eigen fouten te verklaren, had Moog de officiële versies ontkracht die door IOTA-chef Dominik Schiener naar voren waren gebracht over de jarenlange vertragingen bij Coordicide. Hund heeft ook commentaar verzameld van beleggers die vinden dat zij door de IOTA Foundation zijn beetgenomen op Coordicide.

Wat duidelijk is: IOTA zal alleen een toekomst hebben als een gedecentraliseerd ecosysteem. Terwijl IOTA vroeger tot de tien belangrijkste cryptocurrencies wereldwijd behoorde, is de altcoin met een marktkapitalisatie van nog altijd zo’n 2 miljard Amerikaanse dollar ver afgegleden in de hitlijsten en moet vrezen om in de top 50 te blijven. Concurrerende projecten hebben IOTA technologisch ingehaald, wat ook tot uiting komt in de welwillendheid van investeerders. Met de aangetaste geloofwaardigheid van de IOTA Foundation in het achterhoofd, moet IOTA zich erop voorbereiden dat voortgangsrapporten nog kritischer zullen worden gelezen dan voorheen. En iedereen die Moog’s opmerkingen zorgvuldig analyseert, zal tot de conclusie komen: De lancering van IOTA 2.0 aka Coordicide, herhaaldelijk beloofd door Schiener voor 2021, is hoogstwaarschijnlijk wishful thinking. Zo dreigt IOTA nog verder achterop te raken bij andere projecten wat betreft haar technologische ontwikkeling.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*