IOTA ontwikkelaar Hans Moog stelt voor: Vul het financiële gat met meer munten

De IOTA stichting heeft bijna geen fondsen meer. Ontwikkelaar Hans Moog pleit voor een onconventionele oplossing: de oorlogskas zou gevuld moeten worden door een eenmalige verhoging van de totale voorraad van alle IOTA.

IOTA gaat een ingewikkelde toekomst tegemoet: Enerzijds wordt er technologische vooruitgang geboekt en hoopt men op een gedecentraliseerd netwerk (coordicide) in de nabije toekomst. Aan de andere kant moest de IOTA Foundation in de zomer massaal personeel ontslaan om kosten te besparen. Geruchten over de dunne financiële dekking van de IOTA Foundation doen al jaren de ronde. Recente uitspraken van IOTA ontwikkelaar Hans Moog op Twitter hebben de aandacht getrokken. Hij stelt voor om extra IOTA te genereren voor een eenmalige betaling om de “oorlogskas” weer te vullen.

Moog, die zeer gerespecteerd wordt in de IOTA-gemeenschap, verwijst naar andere cryptoprojecten zoals Avalanche (AVAX), die bij de lancering 30 procent of meer van de totale voorraad tokens reserveerden om later programma’s te kunnen lanceren om het ecosysteem te promoten. Dit werd bij IOTA verwaarloosd en nu staan ze voor een probleem: ze zijn bijna klaar met de ontwikkeling (van IOTA 2.0), maar zullen voorspelbaar geen fondsen meer hebben om externe samenwerkingspartners en ontwikkelaars te belonen. Moog doet geen uitspraken over de orde van grootte die hij in gedachten heeft voor een toename van het totale IOTA bestand. In het Shimmer side project (SMR) is onlangs besloten een vijfde meer SMR te genereren, die in twee fondsen voor ontwikkelaars zal gaan. De aanpak had zelfs bij sommige IOTA aanhangers harde kritiek uitgelokt.

Moog krijgt ook vooral tegenwind voor zijn voorstel. Het verhogen van het totale aantal IOTAs zou de waarde van de bestaande munten verminderen, is de natuurlijke tegenwerping. Bovendien is het de vraag of beleggers erop konden vertrouwen dat het bij een eenmalige actie zou blijven. Er wordt ook verwezen naar de 50 Ti “niet-opgeëiste tokens” bij IOTA met een waarde van ruim 17 miljoen US dollar, die via een referendum in juni zouden worden overgeheveld naar een zelf beheerd IOTA-fonds.

Conclusie: Geldgebrek zorgt voor ongerustheid bij IOTA

Het hoofd van de stichting van IOTA, Dominik Schiener, heeft nog geen commentaar gegeven op de zet van de ontwikkelaar Hans Moog. Het is weinig waarschijnlijk dat het tot een gezamenlijk optreden komt, want het idee van Moog is meer dan lastig voor scherp calculerende beleggers. Bovendien heeft het management van IOTA, zelfs in de vorm van de oprichters, nooit blijk gegeven van transparantie in financiële aangelegenheden. Natuurlijk kan men Moog’s punt begrijpen: IOTA heeft eindelijk bijna het technologische niveau bereikt om serieus te concurreren met andere altcoins. Als het nu niet lukt omdat het geen reserves meer heeft voor stimuleringsprogramma’s, zal dat zijn hart breken, aldus Moog. Maar de uitweg uit de situatie zou anders moeten zijn dan Moog’s onconventionele plan, dat alleen maar misnoegd kan zijn over IOTA investeerders die al lang in IOTA investeren.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*