Ripple (XRP) vs. US Securities and Exchange Commission (SEC) prominent ook bij de Wall Street Journal

De gerespecteerde Wall Street Journal (WSJ) heeft ruimte vrijgemaakt op zijn commentaarpagina’s voor twee artikelen die de lopende juridische strijd tussen Ripple (XRP) en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) belichten.

Sinds 1889 wordt de Wall Street Journal (WJS) beschouwd als een kwaliteitsmedium in de VS en de discussies die er worden gevoerd bereiken een internationaal miljoenenpubliek. Zo merkt de crypto-industrie dat de WJS in augustus twee keer prominent gastcommentaren heeft gepubliceerd die ingaan op het onderwerp regulering van Bitcoin en Co. in het algemeen en het lot van Ripple (XRP) in het bijzonder. De eerste die commentaar gaf was het hoofd van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) Gary Gensler, die in zijn commentaar uitlegt waarom zijn autoriteit ook verantwoordelijk moet zijn voor cryptocurrencies. Hij verwijst naar de taak van de SEC als beschermer van de consument en kiest de ontwikkelingen in de auto-industrie als vergelijking. Of voertuigen nu op benzine of elektriciteit rijden – een veiligheidsgordel moet de inzittenden altijd beschermen, aldus Gensler.

Met haar zaak tegen Ripple (XRP) sinds december 2020, heeft de SEC de grootste rechtszaak tot nu toe aangespannen tegen een bedrijf in de crypto-industrie. Het wil bewijzen dat beleggers opzettelijk zijn misleid en dat Ripple goedkeuring van de SEC nodig had om XRP te verkopen. Ripple ziet dat natuurlijk anders en daarom doet Stu Alderoty, Ripple’s general counsel, ook zijn zegje in de WSJ. In zijn commentaar schrijft Alderoty dat de SEC de “crypto-politie van de VS” wil worden, maar de realiteit niet onderkent. Genslers vergelijking met de auto-industrie is misleidend omdat e-auto’s geen benzine meer nodig hebben en dus een nieuwe ontwikkelingsfase inluiden. Gensler en haar SEC zouden zich gedragen alsof ze zelf nog steeds benzine verkopen en iedereen willen vervolgen die al op e-auto’s is overgestapt, aldus Alderoty.

In het algemeen is de hoop van de crypto-industrie dat er in de VS met de Amerikaanse president Joe Biden meer openheid van regelgeving over Bitcoin en co. zou kunnen ontstaan, niet uitgekomen. Biden’s voorganger Donald Trump had zich openlijk verzet tegen cryptocurrencies en opgeroepen tot strenge regulering. Biden heeft wel gezorgd voor een nieuw hoofd bij de SEC in Gary Gensler, maar ook hij ziet cryptocurrencies met extreme scepsis en heeft de aanpak van de SEC op dit punt onder druk gezet.

Conclusie: SEC tegen Ripple en XRP – geen akkoord in zicht

De WSJ kan worden gecrediteerd voor het weergeven van de belangrijkste crypto rechtszaak van de laatste paar jaar door middel van commentaar van de betrokkenen. Inhoudelijk leveren de tegenstanders echter niets nieuws; zij kunnen niet eens het standpunt van de andere partij als basis voor discussie respecteren. De twee opiniestukken moeten dus waarschijnlijk worden geïnterpreteerd als een nieuw stukje van het mozaïek in de prognose dat Ripple en de SEC niet buiten de rechtbank om zullen schikken, maar dat alleen een rechterlijke uitspraak een einde kan maken aan het bitter bevochten conflict.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*