IOTA prijs springt 40 procent – goedkeuring van de stichting in Abu Dhabi

Feest bij IOTA: De stichting heeft toestemming gekregen van de regelgevende instantie ADGM in Abu Dhabi en belooft meer dan 100 miljoen US dollar aan IOTA tokens te financieren. Lees hier alles over de achtergrond.

Gistermiddag schoot de prijs van IOTA binnen een uur met 40 procent omhoog en de redenen daarvoor waren snel bekend. De IOTA Foundation maakte via X en een blogpost bekend dat het officieel was geautoriseerd door de regelgevende instantie Abu Dhabi Global Markets (ABGM) in de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De nieuwe IOTA Foundation zal naar verwachting worden gefinancierd door tokens met een waarde van meer dan USD 100 miljoen in de komende vier jaar.

Dominik Schiener, CEO van de IOTA Foundation, kondigde de uitbreiding naar Abu Dhabi al in september aan. Hij schrijft nu op X dat het “nieuwe hoofdkantoor in de Verenigde Arabische Emiraten” IOTA opnieuw zal positioneren. Voorheen was IOTA een “zakelijke blockchain in Europa”, maar in de toekomst zal het “een van de grootste wereldwijde crypto-ecosystemen” worden. Het Midden-Oosten en Afrika zijn de eerste doelgebieden.

De cryptomarkten reageerden positief op deze plannen en stuurden de IOTA prijscurve zelfs tijdelijk naar een jaarhoogte van iets meer dan USD 0,28. Schiener’s aankondiging gisteren dat de Ethereum Virtual Machine (EVM) in Q1 2024 geïntegreerd zal worden in het IOTA mainnet heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de prijssprong. De EVM werd eind september geactiveerd voor het IOTA zijproject Shimmer. Het is de standaardmodule voor het organiseren van slimme contracten en maakt daarmee een breed scala aan toepassingen mogelijk. Schiener noemt Web3, DeFi, handelsinfrastructuur en tokenised asset classes als voorbeelden van wat het IOTA netwerk kan bereiken met de EVM.

Is echt alles ineens rooskleurig bij IOTA?

Deze dag wekte dus hoop op een nieuwe start voor IOTA. Kritische geluiden bleven in de minderheid. Sommige details van IOTA’s grote plannen hebben echter bekende twijfels opgeroepen:

– De geadverteerde 100 miljoen US dollar financiering van de stichting in Abu Dhabi staat op wankele grond. Het werd alleen mogelijk gemaakt door de verhoging van 65% van het totale bedrag van alle IOTA tokens, die er in de herfst door Schiener doorgedrukt werd en geclassificeerd kan worden als een inflatiehamer. De IOTA Foundation Abu Dhabi krijgt nu 552 miljoen tokens in tranches toegewezen in de komende vier jaar, wat neerkomt op 12 procent van alle IOTA. De nieuwe stichting zal deze tokens waarschijnlijk continu moeten verkopen om zichzelf te financieren, wat druk zou kunnen uitoefenen op de prijzen. Als IOTA onder een prijs van USD 0,20 zakt, zal het totale financieringsbedrag voor het Abu Dhabi project ook dalen. Externe financiers uit de VAE voor IOTA zijn nog niet bekend.

– De EVM zou inderdaad een grote technologische vooruitgang zijn voor IOTA en bijna niemand had zo’n snelle integratie verwacht als nu is aangekondigd. Of de IOTA EVM ook in de smaak zal vallen bij de crypto-industrie is een andere vraag. Immers, meer dan 100 altcoins en DeFi-protocollen hebben de EVM al in hun programma’s en de concurrentie is hevig. Bovendien heeft IOTA nog steeds het stigma dat het geen echt gedecentraliseerd netwerk heeft. Wanneer Schiener en de stichting de mond vol hebben van “blockchain” in verband met IOTA, beschouwen experts dit als een verkeerde etikettering.

– De locatie van Abu Dhabi trekt delen van de crypto-industrie bijna magisch aan. Belastingvrijstelling en gematigde regelgeving zijn goede argumenten. Maar men moet ook niet vergeten: De Verenigde Arabische Emiraten zijn absolute monarchieën en de wetten zijn gebaseerd op de staatsgodsdienst Islam. Vrouwen in de VAE worden bijvoorbeeld benadeeld wat betreft hun rechten, homoseksualiteit is verboden en drugsgebruik wordt drastisch bestraft. Voor een start-up scene en een diverse werkomgeving zijn dergelijke regels grote nadelen en dreigt IOTA zijn geloofwaardigheid te verliezen.

Conclusie: IOTA met rugwind uit Abu Dhabi

Schiener bevestigt nu opnieuw zijn doel om IOTA terug te brengen in de top 10 van belangrijkste cryptocurrencies. Dit is ver verwijderd van de huidige positie van rond de 80. De “Coordicide”, waarmee IOTA afscheid wil nemen van centrale controle-instanties in het netwerk, is nog steeds niet afgerond, maar vormt wel de grootste uitdaging voor crypto-experts. De nieuwe tokenomics bij IOTA suggereren dat de prijscurve zou kunnen lijden onder terugkerende massale verkopen door de stichtingen. Maar voor nu hebben Schiener en de IOTA Foundation een coup gedaan. Of dit een flits in de pan was of een aanhoudend momentum teweegbrengt – we blijven op de hoogte van IOTA.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*