IOTA rapporteert de vooruitgang in de richting van erkenning als standaard

Een vaak onderschat werkterrein van de IOTA Foundation is haar actieve deelname aan de Object Management Group (OMG), die internationaal geldende standaarden definieert. Van daaruit rapporteert IOTA nu de vooruitgang voor IOTA 2.0 en aanverwante projecten.

Normen maken het dagelijks leven gemakkelijker, van gestandaardiseerde stopcontacten tot productbeschrijvingen. In de IT is de Object Management Group (OMG) een breed erkend consortium dat standaarden beoordeelt en codificeert. De Stichting IOTA is er bij betrokken en heeft in november 2020 in detail gerapporteerd welke plannen zij heeft binnen het OMG. Nu maakt de Stichting IOTA de tussentijdse resultaten bekend via een blogpost, gebaseerd op de laatste vergaderingen van de permanente werkgroepen van het OMG. Het belangrijkste: IOTA ligt op schema om IOTA 2.0 aka Coordicide te laten goedkeuren als OMG standaard in 2021.

Het protocol voor IOTA 2.0 is dan ook al in grote lijnen gepresenteerd in de OMG Blockchains Working Group en zal naar verwachting in het voorjaar formeel veranderen in de status waarin andere OMG-leden commentaar geven op het protocol. Als een publieke beoordeling ervan ook positief uitvalt, kan IOTA 2.0 eind 2021 door het OMG als standaard worden gecertificeerd. Dit betekent natuurlijk ook dat IOTA 2.0 tegen die tijd op het mainnet zou moeten worden gelanceerd. Voorwaarde hiervoor is de afronding van IOTA 1.5 (Chrysalis), waarbij de planning al enkele malen is uitgesteld, laatstelijk in december 2020.

IOTA-standaarden bij de Object Management Group

Verder is de OMG al bezig met het project om de gecodeerde kanalen voor de overdracht van transacties te standaardiseren. Hier wil de Stichting IOTA Streams haar IOTA-oplossing inbrengen. Dit gebeurt samen met SKALKY uit Nederland en hun aanpak die Freighter heet. Volgens de Stichting IOTA zullen deze voorstellen in het voorjaar worden besproken.

De OMG daarentegen bevindt zich nog in een zeer vroeg stadium van haar plan om het thema digitale identiteit in de standaarden op te nemen. De Stichting IOTA wil hier vooralsnog haar eigen ervaringen en benaderingen presenteren, die tot nu toe zijn gebundeld onder de naam Unified Identity Protocol.

Tot slot beschreef Mike Bennett, IOTA’s contactpersoon bij de OMG, een ander onderwerp dat pas uit de werkgroep Financiën naar voren was gekomen. Daar, zei hij, wordt overwogen hoe de reeds bestaande Financial Instrument Global Identifier (FIGI) standaard kan worden uitgebreid met cryptocurrencies. FIGI wordt gebruikt om financiële instrumenten duidelijk te benoemen en te identificeren. Hier ziet de OMG blijkbaar de noodzaak om in de toekomst ook cryptocurrency’s en daarop gebaseerde financiële instrumenten op te nemen. IOTA is van plan om dit op zijn minst te controleren.

Conclusie: niet “sexy”, maar belangrijk: normen voor IOTA

Voor beleggers klinken de ontwikkelingen bij de OMG voor IOTA misschien niet bijzonder spannend of interessant, maar in de praktijk zou de erkenning van IOTA 2.0 door de OMG in het bijzonder een belangrijke stap zijn in de richting van meer dan één oplossing onder velen in het Internet of Things (IoT). Dus zal IOTA hier moeten worden gemeten aan de hand van de vraag of de confidentiële tussentijdse rapporten later ook de bevestiging van het OMG vinden.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*