IOTA samenwerking aan EU blockchain project EBSI nadert voltooiing

De IOTA Foundation maakt melding van de voortgang van het EU-project EBSI, dat in 2023 moet zijn afgerond. Dit moet leiden tot praktische Europese blockchainoplossingen, bijvoorbeeld voor het recyclen van speciale materialen.

De benoeming van IOTA tot de groep van de laatste drie samenwerkingspartners in het grootschalige EU-project EBSI (European Blockchain Services Infrastructure) in november 2022 kwam positief in het nieuws. EBSI gaat immers over de ontwikkeling van Europese blockchainoplossingen voor de reële economie. IOTA is hier al ruim twee jaar bij betrokken en beschrijft nu in een blogpost welke uitdagingen haar te wachten staan in de laatste fase 2B van EBSI.

IOTA wil zich nu concentreren op twee concrete toepassingsgebieden. Ten eerste wordt voor het EBSI een digitaal productpaspoort in detail getest, dat de recycling van autoaccu’s en e-afval efficiënter kan maken. Ten tweede heeft IOTA zijn zinnen gezet op auteursrechten in de creatieve wereld, waar blockchainoplossingen het gemakkelijker moeten maken om claims over de grenzen heen te doen gelden. IOTA wil voor dit doel al smart contracts invoeren in EBSI, maar die zijn nog niet geïntegreerd in het mainnet.

De poging van de IOTA Foundation om de start van de laatste fase op de EBSI te “verkopen” als nieuw nieuws wekte echter meer verbazing. Een overeenkomstige post op Twitter vond diverse commentaren dat er strikt genomen geen echt nieuws is over EBSI en IOTA en dat de stichting oud nieuws herhaalt. IOTA-baas Dominik Schiener zegt ondertussen dat hij “trots” is op de successen bij EBSI en “veel vertrouwen” heeft in de toekomst.

In ons jaarverslag IOTA 2022 hebben wij de EBSI-samenwerking geclassificeerd als een “aanmoediger” omdat zij het potentieel heeft om IOTA-oplossingen bekender te maken. Onlangs nog prees halfgeleiderfabrikant STMicroelectronics de deelname van IOTA aan EBSI.

Conclusie: IOTA en EBSI een succesverhaal?

De crux van EU-projecten is vaak dat zij, ondanks zinvolle doelstellingen, niet de gewenste acceptatie in industrie en bedrijfsleven bereiken. Dit risico gaat ook gepaard met EBSI en het zou te vroeg zijn om nu al in een feeststemming over IOTA te komen. Met details als smart contracts heeft IOTA bij EBSI nog lastige taken voor de boeg, om nog maar te zwijgen van een gedecentraliseerd IOTA 2.0, dat al jaren vastzit in het ontwikkelingswerk onder de werktitel “Coordicide”. Maar aan de andere kant is er de kans dat EBSI-modules in de toekomst “Powered by IOTA” zullen zijn.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*