IOTA Smart Contracts bereiken testnet van Shimmer (SMR)

IOTA Smart Contracts (ISC) kunnen nu getest worden bij het Shimmer (SMR) side project. Een module hiervoor in versie 0.30 is vrijgegeven. Zijn slimme contracten eindelijk binnen bereik in het IOTA ecosysteem?

Oorspronkelijk zouden slimme contracten, die belangrijk zijn voor veel sectoren, worden geïntegreerd in het IOTA-ecosysteem door een project genaamd Qubic. In het voorjaar van 2020 zette de IOTA Foundation Qubic echter in de ijskast en werkt sindsdien aan de essentiële uitbreiding van de mogelijkheden in Tanglenet onder de noemer IOTA Smart Contracts (ISC). In oktober 2021 werd een bètaversie voor ISC voorgesteld, maar zelfs IOTA-aanhangers zagen al snel in dat er een aanzienlijke inhaalbeweging nodig was. Bijna een jaar later brengt IOTA nu ISC uit in versie 0.30 en legt in de begeleidende blog post uit dat de zwakke punten van eerdere benaderingen zijn weggewerkt.

De grootste verandering was het verlaten van GoShimmer als de node-software voor ISC, aangezien deze software zelf ontworpen is voor experimenten en geen absolute stabiliteit bereikt. ISC versie 0.30 is nu ontworpen voor de Hornet node software en is dus potentieel compatibel met IOTA’s Tanglenet. Voorlopig kunnen IOTA smart contracts getest worden in het publieke testnet van Shimmer (SMR), het belangrijkste zijproject van IOTA, dat op het punt staat gelanceerd te worden. ISC zal nu naar verwachting schitteren met elegante ondersteuning voor de Ethereum Virtual Machine (EVM), die zich op grote schaal heeft gevestigd als een standaard voor slimme contracten. Bovendien integreert ISC slimme contracten in het formaat van WebAssembly (WASM), maar ook in IOTA’s eigen formaat.

Volgens de ontwikkelaars komen de IOTA smart contracts in de testversie 0.30 met uitgebreide functies om vergoedingen in te stellen, bruggen te bouwen naar andere ecosystemen zoals Ethereum (ETH) en ook NFT’s in kaart te brengen, evenals buitenlandse tokens. De gemeenschap juicht het toe op Twitter, bijvoorbeeld, maar er blijven vragen.

Shimmer zal naar verwachting in 2022 live gaan en SMR’s zullen naar verwachting vrij worden verhandeld op cryptobeurzen. Velen vergelijken Shimmer met Kusama (KSM), waar Polkadot zijn testomgeving onder praktische omstandigheden heeft opgezet. IOTA smart contracts zullen naar verwachting deel uitmaken van het Stardust-pakket voor Shimmer, dat naar verwachting het monetaire debuut van SMR zal markeren. Het is een ambitieus doel om dit te verwezenlijken in de resterende 15 kalenderweken van 2022. Open naast dit is de vooruitgang op de IOTA portemonnee Firefly, die ook moet worden voorbereid voor slimme contracten.

Conclusie: IOTA Smart Contracts – optimisme toegestaan?

De blog post over ISC in versie 0.30 en de publieke start van het testen klinkt overdreven optimistisch, zoals gebruikelijk bij de IOTA Foundation. Maar naast open vragen over het tijdschema voor Shimmer (SMR), wordt ook in het midden gelaten wie de IOTA smart contracts waar zou kunnen gebruiken voor monetaire toepassingsdoeleinden. De huidige oplossing Hornet als node-software en Stardust als totaalpakket is wellicht een succesvolle evolutie voor IOTA, maar houdt in eerste instantie geen decentralisatie in. IOTA wil dit doel van coordicide, de afschaffing van de centrale coördinator, ook testen, in eerste instantie met Shimmer – maar er is tot nu toe nog geen sprake geweest van een openbare proeffase in dit verband. Volgens de beschikbare informatie lijkt het erop dat er nog een lange weg te gaan is voordat decentraal georganiseerde slimme contracten werkelijkheid worden, althans bij Shimmer en later bij IOTA zelf.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*