IOTA Smart Contracts: Witboek onthuld

Verwacht wordt dat slimme contracten het IOTA-ecosysteem zullen uitbreiden door nieuwe gebruiksmogelijkheden te creëren. Nu is er een whitepaper over slimme contracten – onder een toekomstige IOTA 2.0.

Voor de IOTA Foundation zijn slimme contracten een belangrijk onderwerp geworden in 2021. Dit komt omdat het moest observeren hoeveel altcoins – geleid door Ethereum (ETH) – nieuwe use cases openen door middel van slimme contracten, vooral in de zeer winstgevende DeFi en NFT-sectoren. Dienovereenkomstig kondigde IOTA optimistisch de ontgrendeling van slimme contracten in een beta-versie op het testnet eind oktober aan. Een whitepaper van de IOTA Foundation over slimme contracten beschrijft nu, als een toegift zogezegd, waar de reis naar toe gaat. Maar het addertje schuilt in de inleiding: het witboek documenteert de vooruitgang en vooruitzichten voor IOTA smart contracts op basis van een gedecentraliseerde IOTA 2.0. Dit project, bij IOTA Coordicide genoemd, vordert slechts langzaam.

Bij bestudering van het Witboek blijven de ideeën voor de toekomst dus spannend, maar is de gedecentraliseerde haalbaarheid twijfelachtig. Door middel van tokenisatie wil IOTA zijn netwerk openstellen voor buitenlandse munten en zelfgedefinieerde tokens, die vroeger bij IOTA “gekleurde munten” werden genoemd. Het IOTA-principe van geen kosten is bedoeld om stimulansen te creëren voor cryptoprojecten om zich aan Tanglenet te koppelen. In het algemeen blijven gesloten netwerken op basis van IOTA-technologie mogelijk, wat een optie zou kunnen zijn voor bedrijven en organisaties die wellicht afzien van decentralisatie. Hoge schaalbaarheid zou IOTA toekomstbestendig moeten maken. Het witboek biedt de theoretische onderbouwing voor de scenario’s waarop ook externe deskundigen zoals Linus Naumann zich beroepen.

De bevindingen van de IOTA zijn samengevat in ruim 40 bladzijden – en stuiten herhaaldelijk op de uitdaging van decentralisatie. ERC-20 tokens uit het Ethereum ecosysteem, bijvoorbeeld, zouden een omgeving vinden in IOTA met behulp van slimme contracten die flexibel en goedkoop zijn – maar alleen decentraal bestaan in het DevNet.

Conclusie: Veel toekomstmuziek voor IOTA

In de discussie op Twitter over de IOTA smart contracts white paper, overheersen positieve stemmen. Er zijn slechts een paar spottende opmerkingen over hoe beleggers zich zouden kunnen laten sussen door de indrukwekkende bewoordingen van het document. 18 maanden tot Coordicide, denkt iemand te kunnen uitlezen – dat betekent medio 2023 en komt dus ook overeen met andere prognoses.

In de strijd van IOTA om op zijn minst in de top 50 van cryptocurrencies met het meeste kapitaal te blijven, doet de IOTA Foundation er alles aan om haar te promoten. Het succes hier in absolute cijfers, blijft echter bescheiden; op ongeveer 1,30 US dollar, handelt IOTA al maanden ver weg van de 2 US dollar grens die werd bereikt toen IOTA 1.5 aka Chrysalis werd vrijgegeven in april. Als de geschiedenis zich herhaalt, kan IOTA alleen maar hopen op een aanhoudende stijging van de prijscurve wanneer een gedecentraliseerde IOTA 2.0 aka Coordicide is voltooid.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*