IOTA: Stardust-upgrade komt woensdag – wat je moet weten

IOTA zal morgen, woensdagochtend, de Stardust-upgrade activeren. Het netwerk zal tot vier uur offline zijn. IOTA Stardust heeft ook belangrijke gevolgen voor beleggers. We leggen de belangrijkste details uit.

IOTA ondergaat morgen (4 oktober) een van de grootste upgrades in haar geschiedenis. Om 08:00 Duitse tijd begint de import van IOTA Stardust, kondigt de stichting aan via X (voorheen Twitter). In een blogpost over Stardust staat dat de werkzaamheden naar schatting tot vier uur zullen duren, waarin het netwerk zal worden gedeactiveerd. Oorspronkelijk wilde de IOTA stichting op 29 september live gaan met Stardust.

Met de upgrade komt een zeer controversiële verhoging van 65 procent in het totale bezit van alle IOTA tokens. Deze “inflatiehamer” zorgt er nu voor dat met Stardust ook 180 miljoen IOTA onmiddellijk in aanmerking komen voor doorverkoop. In de komende twee jaar zullen verdere tranches van de “nieuwe” IOTA elke twee weken worden uitgedeeld. Het grootste deel van deze tokens gaat naar de IOTA Foundation en haar vestigingen in Zwitserland en Abu Dhabi. Dit is om de financiering van het werk van de stichting te waarborgen. Beleggers moeten echter rekening houden met een merkbare prijsdruk van deze “herdrukte” IOTA.

Strikt genomen is de upgrade ook een hard fork, die twee netwerken achterlaat, aan de ene kant IOTA Stardust en aan de andere kant een “Klassieke Versie”, waarin de wonderbaarlijke tokenvermenigvuldiging geen effect heeft. De stichting weet echter ook niets van externe steun voor IOTA Stardust Classic tot nu toe, zodat hier een snel verlies van betekenis te verwachten is.

IOTA Stardust gaat live – Firefly Wallet heeft update nodig

De stichting herinnert eraan dat met Stardust ook het gebruik van een nieuwe versie van de officiële IOTA wallet Firefly noodzakelijk wordt. Deze zou na de upgrade gedownload moeten kunnen worden. Firefly 2.0 moet de conversie van “oude” IOTA naar het nieuwe netwerk organiseren, evenals de distributie van nieuwe tokens, die via airdrop worden gegeven aan de investeerders die deelnamen aan de staking van het inmiddels ter ziele gegane zijproject Assembly (ASMB).

Versterkte decentralisatie bij IOTA door upgrade Stardust?

Medio september kondigde de IOTA Foundation de vervanging aan van de vorige centrale coördinator door een tienkoppige commissie. Deze stap is bedoeld om IOTA een meer gedecentraliseerde basis te geven dan voorheen. Opvallend is dat er tot nu toe geen informatie van de IOTA Foundation is over wie er precies in deze commissie zitting zullen nemen. Sceptici vrezen daarom dat de commissie ook een schijnvertoning zou kunnen zijn waarbij de stichting weer het laatste woord houdt over de validatie van transacties via verschillende servers.

Conclusie: IOTA Stardust moet zijn toekomstige levensvatbaarheid bewijzen

Inhoudelijk is waarschijnlijk de meest interessante component van Upgrade Stardust de bijbehorende koppeling van IOTA met de zijprojecten Shimmer (SMR), waar vorige week de Ethereum Virtual Machine (EVM) werd geïntegreerd. Dit zou effecten kunnen hebben voor branches als Decentralised Finance (DeFi). Tot nu toe hebben de prijscurves van IOTA en Shimmer echter nauwelijks beweging laten zien; de markten worden niet besmet door het demonstratieve optimisme van de stichting. Het valt dus nog te bezien of alles morgen technisch soepel zal verlopen met de IOTA Stardust upgrade.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*