IOTA ster ontwikkelaar Hans Moog nog steeds actief? De geruchtenmolen draait

Hans Moog alias hus_qy is waarschijnlijk de bekendste ontwikkelaar bij IOTA en zou het project technologisch naar decentralisatie leiden. Maar nu laaien de geruchten weer op dat Hans Moog zich heeft losgemaakt van IOTA.

IOTA zakt steeds verder naar beneden op de lijst van meest waardevolle en belangrijke cryptocurrencies en staat nu bijvoorbeeld door de datadienst CoinGecko pas op ongeveer de 130e plaats. De niet nagekomen belofte om de IOTA EVM in het eerste kwartaal uit te brengen zorgt voor teleurstelling, en een nieuwe streefdatum is niet bekend. De toch al gespannen en verhitte situatie is nu nog erger geworden door het gerucht dat hoofdontwikkelaar Hans Moog uit IOTA is gestapt. ThatsNotMyCode at X maakte dit vrijdag bekend en noemt als bewijs de gedocumenteerde ontwikkelaarsactiviteiten van Moog bij IOTA, die blijkbaar al zo’n vier weken niet hebben plaatsgevonden.

Hans Moog zelf heeft nog niet gereageerd op het vermeende nieuws, hoewel hij zich er waarschijnlijk van bewust is dat zijn mogelijke vertrek bij IOTA nog meer chaos zou veroorzaken. Dit komt omdat Moog de persoon was of is in het officiële ontwikkelingsteam die de touwtjes in handen heeft in het project om een gedecentraliseerd IOTA 2.0 op te zetten met een “Coordidice”. Hans Moog is ook een gerespecteerd figuur in de IOTA gemeenschap omdat hij herhaaldelijk en authentiek tegenslagen in het ontwikkelingswerk heeft gecommuniceerd.

Aan de andere kant werd er al gespeculeerd over het vertrek van Moog uit IOTA in de zomer van 2023. En ThatsNotMyCode had begin april via X al vermoed dat Moog met pensioen zou gaan, wat hij toen ontkende. Hans Moog’s laatste IOTA post op X dateert ook uit die tijd, waarin hij verklaarde dat hij terugtrad uit zijn rol als woordvoerder van het ecosysteem. Ongeveer twee maanden geleden legde Moog uit dat de organisatiestructuren van de IOTA Foundation waren gereorganiseerd en dat hij als onderdeel daarvan had ingestemd met een geheimhoudingsovereenkomst (NDA). Hij adviseerde zijn fans om rechtstreeks contact op te nemen met het bestuur van de IOTA Foundation onder leiding van Dominik Schiener als ze vragen hadden. Het is echter bekend dat Schiener gewoonlijk kritische vragen negeert, waaronder vragen over IOTA 2.0.

Conclusie: Krijgt IOTA te maken met het vertrek van Hans Moog?

Schiener en Moog zijn het niet altijd met elkaar eens, wat bijvoorbeeld al publiekelijk is besproken in het geval van het IOTA zijproject Shimmer (SMR). Volgens CoinGecko bereikte de prijscurve van Shimmer gisteravond een nieuw dieptepunt en kan het project, realistisch gezien, worden geclassificeerd als een mislukking. De droom van een gedecentraliseerde IOTA 2.0 valt nu ook in duigen, omdat Moog het concept, de verantwoordelijkheid en een deel van het programmeren heeft overgenomen. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat Moog van een lange vakantie geniet of om andere redenen verhinderd is. In dat geval zouden Schiener en de IOTA Foundation echter worden opgeroepen om duidelijkheid te verschaffen over de situatie met betrekking tot Moog en hoe het verder moet met “Coordicide”.
  “

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*