IOTA trekt positieve conclusie over deelname aan EU-project ENSURESEC

IOTA heeft ruim twee jaar deelgenomen aan het EU-project ENSURESEC. Aan het eind wordt geconcludeerd dat het doel om de elektronische handel in de toekomst veiliger te maken met behulp van verschillende IT-hulpmiddelen, is bereikt.

De IOTA Foundation is de afgelopen jaren betrokken geweest bij verschillende EU-initiatieven, waarbij publieke en commerciële IT-oplossingen zijn ontwikkeld voor gebruik in sectoren variërend van gezondheid tot milieu en logistiek. Een daarvan heet ENSURESEC, dat draait om e-handel en bedoeld is om bedrijven instrumenten te geven om de onlineveiligheid te verbeteren. In november 2020 publiceerde IOTA een vooruitblik op wat van ENSURESEC wordt verwacht en trekt nu in een blogbericht de conclusie na ruim twee jaar projectwerk. De IOTA Foundation verwijst met trots naar de evaluatie van de EU-Commissie, die het succes van ENSURESEC certificeert.

Een van de specifieke doelstellingen van IOTA was de oprichting van een gebruiksvriendelijke gegevensbank waarin informatie over mogelijke identiteitsdiefstal en verdachte betalingstransacties zou worden samengebracht. De uitdaging: deelnemers aan het netwerk zijn bereid hun informatie erin te stoppen, maar willen tegelijkertijd geen bedrijfsgeheimen prijsgeven. IOTA vertrouwde op zijn modules voor gedistribueerde grootboektechnologie (DLT) en creëerde samen met de projectpartners voor ENSURESEC een plaats waar de verzamelde informatie automatisch kan worden geëvalueerd. In de toekomst zullen kleine en middelgrote ondernemingen bij het sluiten van transacties worden gewaarschuwd indien er aan de zijde van de klant reeds inconsistenties bekend zijn.

De IOTA Foundation schrijft dat zij veel heeft geleerd tijdens het ENSURESEC-project. De brug die digitale identiteiten gebruikt, is bijvoorbeeld geüpgraded en kan nu niet alleen IOTA Identity aan, maar ook formaten van derden. Dit resulteert in use-cases voor bijvoorbeeld e-commerce, waar een leeftijdsvraag op betrouwbare wijze moet worden bevestigd. Banken hebben dergelijke informatie vaak al gecontroleerd en kunnen nu het “groene licht” geven of waarschuwen als identiteitsdiefstal wordt vermoed.

Voorts benadrukt de IOTA Foundation dat het in gebruikssituaties zoals ENSURESEC de voorkeur verdient om ook voor een gedecentraliseerd netwerk een centraal contactpunt te organiseren. Zij wil daar in de toekomst meer rekening mee houden. IOTA merkt ook op dat de ervaring bij ENSURESEC het interne ontwikkelingswerk bij de stichting heeft gestimuleerd om zich meer op modules dan op projecten te richten. Deze stap speelde een belangrijke rol in het voortgangsverslag van IOTA van maart 2022.

Conclusie: IOTA en EU-projecten – hoe gaan we nu verder?

De resultaten van ENSURESEC moeten zich nu op de open markt bewijzen; met andere prestigieuze EU-projecten zoals EBSI, IOTA en samenwerkingspartners wordt nog gewerkt aan de ontwikkeling. De IOTA Foundation is echter onlangs gedwongen te bezuinigen en kan daarom tot het uiterste gaan in de toewijzing van mankracht. Investeerders zullen blijven kijken naar waar IOTA verder kan gaan dan proefprojecten en daadwerkelijk kant-en-klare oplossingen kan commercialiseren.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*