IOTA trekt zich terug uit Gaia-X – projectdeelname was omstreden

Sinds medio 2021 is de IOTA Foundation betrokken bij Gaia-X, een EU-breed project over de Europese IT-infrastructuur. Nu neemt IOTA afscheid van Gaia-X. Het potentieel van de samenwerking was hoe dan ook twijfelachtig.

De IOTA Foundation loopt graag voorop met optimistische aankondigingen over samenwerking en projectdeelname. Maar wanneer een van dergelijke initiatieven zich slechter ontwikkelt dan gehoopt, is de communicatie van IOTA vaak minder transparant. Het meest recente voorbeeld is Gaia-X: in de zomer van 2021 prees IOTA haar deelname aan het project over IT-infrastructuur in de EU nog als voorbeeldig en verdedigde Gaia-X in mei 2022 nog steeds, toen zelfs het federale ministerie van Economie en Technologie al twijfelde aan de financiering ervan. Maar nu heeft IOTA-baas Dominik Schiener in een online discussie aangekondigd dat Gaia-X zich terugtrekt.

Schiener schrijft dat Gaia-X in sommige opzichten “te politiek” is en een “verspilling van middelen”. Bij de IOTA Foundation moest het personeel onlangs worden ingekrompen en bij de huidige bezuinigingen heeft het nevenproject Shimmer (SMR) met een geplande lancering op 28 september prioriteit. Maar scepsis over de vraag of IOTA zichzelf een dienst bewijst met politiek gewenste projecten is niets nieuws. Vaak wordt als argument aangevoerd dat door de overheid gefinancierde IT-projecten toch niet serieus kunnen concurreren met het aanbod van Amerikaanse giganten als Amazon en Microsoft. Op Gaia-X had IOTA het laatst aandacht besteed aan mobiliteit 2.0 – maar dit onderwerp heeft de industrie allang bereikt.

Het is nog niet bekend of IOTA nog van plan is een eindverslag over Gaia-X te publiceren. Tijdens ENSURESEC over veiligheid in de elektronische handel heeft de IOTA Foundation begin september een dergelijk verslag gepresenteerd. Maar ook hier is het belangrijk op te merken: Het EU-project is erin geslaagd kleine en middelgrote ondernemingen IT-instrumenten aan te bieden. Maar het blijft de vraag of deze kleine en middelgrote ondernemingen daadwerkelijk met ENSURESEC zullen dokken of in de praktijk liever blijven vertrouwen op commerciële IT-beveiligingsoplossingen.

Conclusie: IOTA en door de overheid gefinancierde projecten – de euforie ebt weg

Een tijdlang zag het ernaar uit dat de IOTA Foundation voor haar financiering meer gebruik zou maken van door de overheid gefinancierde projecten. Met de afsluiting van ENSURESEC en de terugtrekking uit Gaia-X lopen nu twee van dergelijke initiatieven ten einde zonder dat er vervolgprojecten in het verschiet liggen. Anderzijds werkt IOTA – voor zover bekend – nog steeds mee aan de EU-projecten EBSI en SECANT. Schiener en de IOTA-gemeenschap zouden dus nog steeds kunnen hopen dat een van deze door de EU gewenste projecten een doorbraak forceert en daadwerkelijk oplossingen ontwikkelt die door de burgers en de economie worden aanvaard.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*