IOTA: Voorstellen voor massa-markt login oplossingen gezocht

“Login met IOTA” is de naam van het nieuwste initiatief van de IOTA Foundation. Er wordt financiële steun geboden voor voorstellen voor oplossingen die open source zijn en compatibel met OpenID.

In haar zoektocht naar toepassingsgebieden voor IOTA, richt de stichting zich opnieuw op het onderwerp van digitale identiteiten. In de laatste oproep voor voorstellen voor “Login met IOTA” draait alles deze keer om heel concrete scenario’s waarin IOTA Identity ook kan worden gebruikt om in te loggen en zich te identificeren bij allerhande webdiensten. Daartoe moet IOTA Identity gaan dokken met OpenID en voor deze uitdaging worden voorstellen gevraagd. De deadline is 19 april, waarna de geselecteerde technologische concepten zullen worden ondersteund met financiële middelen uit het Ecosystem Development Fund van IOTA.

IOTA Identity is de module die de IOTA Foundation al in verschillende projecten test, bijvoorbeeld met de Nederlandse de Volksbank. Het instrument registreert gegevens van naam tot geboortedatum tot adres en kredietwaardigheid, desgewenst ook geverifieerd. IOTA Identity creëert dus een digitale identiteit waarin particulieren hun gegevenssoevereiniteit behouden en zelf beslissen welke informatie zij willen delen en met wie. OpenID daarentegen is een stichting zonder winstoogmerk die werkt aan het creëren van inlogoplossingen en hulpmiddelen voor digitale identiteiten die niet afkomstig zijn van de grote IT-bedrijven zoals Google, Microsoft en Meta (het vroegere Facebook). Er bestaan al meer dan 1 miljard individuele OpenID-accounts en die worden door meer dan 50.000 websites aanvaard, aldus de IOTA Foundation.

Dus “Inloggen met IOTA” heeft als doel deze twee systemen samen te brengen. Uit de gedetailleerde oproep tot het indienen van voorstellen blijkt echter ook dat een technologische oplossing voor dit project zeker niet gemakkelijk te verwachten is. Het is misschien ook verrassend dat de IOTA Foundation het project niet met eigen krachten of reeds bestaande samenwerkingspartners wil aanpakken. IOTA Identity wordt immers steeds officieel geïntroduceerd in belangrijke initiatieven zoals EBSI en zou indien mogelijk zelfs de status van gecertificeerde industriestandaard moeten bereiken. Met deze hoge status van IOTA Identity moet het eigenlijk een prioriteit zijn voor de stichting om dit hulpmiddel zo breed mogelijk uit te dragen, net zoals dat gebeurt door compatibiliteit met OpenID.

Conclusie: Waar gaat IOTA heen?

In het begin van het jaar kreeg IOTA een impuls van Staking for Assembly en Shimmer, die een monetaire ontwikkeling voorspelden. Nu domineren echter weer IOTA-projecten, waarbij de technologie op de voorgrond staat en IOTA als cryptocurrency geen echte rol speelt. Kritische investeerders storen zich ook aan het feit dat er al vele maanden geen voortgangsverslagen zijn over de beloofde overstap van de centrale coördinator onder de projectnaam Coordicide naar een IOTA 2.0. Het algemene beeld is dat IOTA de focus lijkt te verliezen op de gebieden waar het nu een toekomst voor IOTA ziet die monetarisering omvat.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*