IOTA: Waar is de beloofde prominente versterking voor de stichting?

IOTA probeert haar neerwaartse spiraal te doorbreken met haar nieuwe vertegenwoordigingskantoor in Abu Dhabi. Dominik Schiener, hoofd van de stichting, had prominente nieuwe toevoegingen aan het bestuur aangekondigd. Maanden later ontbreken er nog steeds namen.

In de cryptoscene wordt het woord “binnenkort” vaak gebruikt om IOTA belachelijk te maken. Dit komt omdat medeoprichter en hoofd van de stichting Dominik Schiener vaak het woord “binnenkort” gebruikt in zijn aankondigingen – en in werkelijkheid betekent dit vaak maanden of zelfs jaren wachten. Een actueel voorbeeld laat zien hoe dit communicatiebeleid uiteindelijk meer kwaad dan goed doet voor IOTA en het zijproject Shimmer (SMR).

In dit geval gaat het om het externe imago van IOTA en een frisse wind intern. Eind november 2023 beloofde Schiener dat het bestuur van de IOTA Foundation “binnenkort” prominente nieuwe leden zou introduceren. Dit gebeurde tegelijkertijd met de opening van een nieuw IOTA-kantoor in Abu Dhabi. Schiener schetste het beeld dat het met nieuw personeel in het bestuur en de juiste contacten mogelijk zou zijn om nieuwe samenwerkingspartners en gebruikers van IOTA te vinden. In januari kondigde Schiener aan dat de nieuwe leden van de Raad van Bestuur waren benoemd en dat ze “binnenkort” naar buiten zouden treden.

Nu februari ten einde loopt, pakt de Shimmer Academy de bal op X. Het idee is om je voor te stellen hoe prominente bestuursleden met een naam uit Web3 een nieuw publiek voor IOTA en Shimmer zouden kunnen bereiken. De uitbreiding van het stichtingsbestuur is een “beslissend moment” voor het ecosysteem, dat nieuwe expertise zal inbrengen en Schieners externe communicatie zal versterken. Het probleem is dat de Shimmer Academy geen namen kent of geeft, zelfs niet als daarom wordt gevraagd.

Eerlijkheidshalve wordt wel vermeld dat het bestuur van de IOTA Foundation zeer dun bezet is. Volgens de website zit naast Schiener alleen Navin Ramachandran in het bestuur. Maar zoals de Shimmer Academy ook stelt, verschijnt de afgestudeerde in de medische technologie slechts sporadisch voor IOTA. In werkelijkheid blijft alleen Schiener zelf over, aan wie de statuten van de stichting sowieso een positie als enige bestuurder voor het leven toekennen. Hij heeft het alleenrecht om nieuwe bestuursleden te benoemen bij IOTA.

Conclusie: IOTA en Shimmer missen vers bloed

Feit is: Schieners typische “binnenkort” is alweer bijna een kwart jaar geworden en het bestuur van de IOTA Foundation blijft in feite zijn one-man-show. Toch kunnen IOTA en Shimmer dringend nieuw elan gebruiken. SMR noteerde gisteren (dinsdag) opnieuw een nieuw dieptepunt. IOTA zelf zit al sinds de zomer van 2022 vast op niveaus onder USD 0,30, meer dan 90 procent verwijderd van de gloriedagen toen de prijscurve in 2017 boven USD 5 klom. “Binnenkort” is ook al jaren van toepassing op de herhaaldelijk beloofde implementatie van een gedecentraliseerde IOTA 2.0 (“coordicide”), zonder welke het ecosysteem niet te vertrouwen is in sectoren zoals DeFi. Herinnert Schiener zich nog wel wie hem zogenaamd een belofte gaf om het bestuur te versterken en zijn naam te lenen aan IOTA en Shimmer? Het zijn dit soort details die Schiener gebruikt om IOTA en Shimmer belachelijk te maken.
  “

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*