IOTA zaadzwendel van 2018: slachtoffers worden nu gecompenseerd

In 2018 werden beleggers in IOTA beroofd van een goede 11 miljoen euro in een geraffineerde zwendel. De zaak werd begin 2019 al opgelost, maar nu pas verdelen de Britse onderzoeksautoriteiten de in beslag genomen buit.

Begin 2018 ontving de politie in Hessen aanvankelijk een toenemend aantal meldingen van IOTA-beleggers wier tegoeden blijkbaar uit hot wallets waren gestolen. Daarna deden zich soortgelijke gevallen voor in het Verenigd Koninkrijk. Het werd al snel duidelijk dat alle slachtoffers hadden vertrouwd op een website genaamd iotaseed.io, die adverteerde dat het willekeurig en in het geheim de benodigde 81-cijferige sleutel (seed) zou genereren om een IOTA-portemonnee te maken. De cyberaanval ging de cryptogeschiedenis in als de IOTA Seed Scam; de buit bedroeg ongeveer 11,4 miljoen euro en meer dan 85 portemonnees waren getroffen. Nu kunnen de slachtoffers verwachten dat ze hun geld terugkrijgen, zoals IOTA zelf aankondigde op X (voorheen Twitter).

Op het IOTA Discord kanaal heeft de Britse politie-inspecteur Rob Bryant zich uitgesproken en aangekondigd dat de slachtoffers van de zaadzwendel de komende dagen een e-mail zullen ontvangen. In de e-mail wordt gevraagd naar de huidige bankgegevens van de slachtoffers, zodat ze kunnen worden gecompenseerd in Britse ponden. De eenzame dader van de IOTA Seed Scam was in januari 2019 al gearresteerd en kort daarna deed het goede nieuws de ronde dat bijna de hele buit was teruggevonden.

Volgens inspecteur Bryant was de gestolen IOTA omgewisseld voor Britse ponden tegen prijsniveaus van 2018. Verdere details hierover waren er niet. Toen de IOTA seed scam plaatsvond, werd IOTA verhandeld tegen US$2,80, daarna ging de prijscurve snel bergafwaarts.

Conclusie: IOTA Seed Scam slachtoffers hebben achteraf gezien geluk gehad

De IOTA Foundation had al in 2018 elke verantwoordelijkheid voor de seed scam ontkend, omdat beleggers waren gevallen voor de zwendel van een externe website. iotaseed.io had beleggers identieke seeds voorgespiegeld en had dus geen probleem om hun portemonnee onder haar controle te brengen. Gelukkig voor hen deed wetshandhaving hier met succes hun werk in internationale samenwerking. De IOTA seed scam laat ook weer eens zien dat het essentieel is om een hardware wallet te gebruiken om je Bitcoin, IOTA en andere activa in op te slaan om de veiligheid tegen aanvallen zoals de seed scam te garanderen. De toonaangevende fabrikant van hardware wallets, Ledger, heeft op dit moment een kortingsactie die tot 50 procent korting biedt op de normale catalogusprijzen, wat wij een aanrader vinden.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*