IPO van Coinbase komt dichterbij

De langverwachte beursgang van Coinbase nadert de eindstreep: de Amerikaanse cryptobeurs kondigde aan dat het zou kiezen voor de “direct listing”-route”, oftewel een directe plaatsing. Dit betekent dat Coinbase zeer binnenkort op de beurs zou kunnen debuteren.

Coinbase gaat turbo op zijn uitwisseling plannen. In een korte blogpost kondigde Coinbase aan dat het zou streven naar een zogenaamde “directe notering” op de beurs. Dit is nog een vrij nieuwe methode, waarvoor bijvoorbeeld Spotify en Slack op de beurs van New York hebben gekozen. Bij een dergelijke rechtstreekse notering worden geen nieuwe aandelen uitgegeven en is er dus geen voorafgaande prijsvorming. Dit betekent effectief dat Coinbase zonder verdere lock-up periode op de beurs kan debuteren zodra de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) haar algemene goedkeuring heeft gegeven. Coinbase was formeel begonnen met het goedkeuringsproces van de SEC op 17 december 2020.

Toekomstige Coinbase aandelen worden nu al verhandeld

Sinds de ambities van Coinbase bekend werden, heeft de onderneming investeerders geëlektriseerd. Op basis van eerdere financieringsrondes leek een waardering van minstens 8 miljard dollar aanvankelijk zeker voor Coinbase. Maar de beschikbare informatie op Coinbase suggereert een waardering van een heel andere orde van grootte – tenminste als men de beoordelingen vertrouwt die te lezen zijn op FTX. Dit handelsplatform maakt het mogelijk om Coinbase aandelen te verhandelen, ook al zijn ze nog niet officieel op de markt. FTX gebruikt de wettelijk toegestane truc om het toekomstige aandeel van Coinbase nu al als token voor te stellen. FTX heeft deze truc al toegepast om een uiterst succesvolle pre-market voor AirBnB te organiseren. Sinds de notering daar hebben investeerders bij FTX Coinbase naar een prijs gestuurd die een waardering van ruim boven de $ 60 miljard suggereert.

Uiteraard worden niet alleen de gebruikersaantallen van Coinbase (meer dan 35 miljoen klanten) en de langzaam maar gestaag groeiende dagelijkse omzet (momenteel zo’n 3,5 miljard US dollar) positief bekeken. Coinbase profiteert ook van een marktomgeving waarin de Bitcoin-boom institutionele klanten aantrekt. MicroStrategy vertrouwt bijvoorbeeld op Coinbase met zijn Bitcoin-strategie, en Coinbase is ook de eerste keuze van Amerikaanse universiteiten wanneer ze in Bitcoin investeren. Bovendien zal Coinbase het eerste grote bedrijf uit de crypto-industrie zijn dat naar de beurs gaat op een traditionele beurs – waardoor indirecte deelname aan de groeiende cryptomarkt mogelijk wordt.

Conclusie: aftellen voor Coinbase’s beursdebuut

De “directe sluwheid” van Coinbase belooft pure opwinding. Het feit dat er geen prijsvormingsproces is, betekent dat de vrije markt vanaf het eerste ogenblik zal beslissen welke waarde zij toekent aan Coinbase. Als dit positief uitpakt, zou Coinbase zelf een factor kunnen worden die nieuwe impulsen geeft aan de prijscurve van Bitcoin (BTC) en toonaangevende altcoins.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*