Ripple krijgt te maken met meer class action-rechtszaken in VS over XRP

Ripple (XRP) komt steeds dieper in de maalstroom van juridische gevechten terecht: In de Amerikaanse staat Florida loopt nu een andere class action rechtszaak, die schadevergoeding eist van Ripple vanwege valse informatie bij de verkoop van XRP.

Wie de situatie met Ripple en XRP observeert, kan tot de conclusie komen: 2021 wordt een jaar waarin de meeste tijd zal worden doorgebracht in de rechtszaal voor het voorheen vaak bewonderde cryptoproject. Nadat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) op 22 december 2020 op een minder dan kerstachtige manier een miljardenrechtszaak tegen Ripple aanspande, krijgen kleine beleggers nu weer hoop om schadevergoeding te kunnen krijgen van Ripple over XRP. In de Amerikaanse staat Florida heeft een particulier een class action lawsuit tegen Ripple aangespannen, waarbij hij zich specifiek beriep op de druk van de SEC.

XRP en Ripple – was alles eerlijk?

Hoewel de aanklager in Florida slechts een initiële investering in XRP rond de $100 claimt, zouden andere teleurgestelde beleggers zich bij de class action kunnen aansluiten. Ook in andere staten van de VS lopen particuliere class action-rechtszaken tegen Ripple, waarover wij hier en hier hebben bericht. De kern van deze rechtszaken is altijd de financieel explosieve vraag of Ripple überhaupt XRP in de VS mocht verkopen. Omdat de eisers van mening zijn dat XRP in werkelijkheid een effect (Effecten) vertegenwoordigt en daarom niet thuishoort zonder toestemming van de SEC en verstrekkende informatie voor beleggers op de markt.

Na veel aarzeling besloot de SEC toen om zich actief te bemoeien met de zaak van Ripple en XRP zelf. Daarmee kiest de SEC in feite de kant van degenen die Ripple beschuldigen van oneerlijk gedrag bij de verkoop van XRP. Dit gebeurde systematisch en bewust, aldus de SEC, waardoor de oprichters van Ripple ook privé enorme winsten hadden gegenereerd via XRP. In totaal komt de SEC op minstens 1,3 miljard dollar schadevergoeding, die Ripple heeft veroorzaakt door ongeoorloofde verkoop van XRP. In de procedure SEC vs. Ripple (XRP) zijn de eerste data gepland voor februari. Ripple ontkent de aantijgingen categorisch en vreest bij monde van CEO Brad Garlinghouse dat er een voorbeeld van XRP gemaakt gaat worden tegen de crypto-industrie in de VS. De gehoopte solidariteit van de Amerikaanse cryptoscene is tot nu toe echter uitgebleven; integendeel, toonaangevende Amerikaanse cryptobeurzen hebben XRP al van de beurs gehaald in het licht van de delicate situatie.

Conclusie: Ripple en XRP zijn aan het wankelen – is de knock-out op komst?

Als Ripple er niet in slaagt om een minnelijke schikking te treffen met de SEC over XRP, ligt er in de VS waarschijnlijk een overlevingsstrijd in verschillende rechtbanken in het verschiet. Want eerlijk gezegd, gerechtvaardigde scepsis in de trant van of XRP niet moet worden geclassificeerd als effecten circuleert al jaren. Ripple CEO Garlinghouse toverde deze week wel een veelbelovend 2021 tevoorschijn – maar dit scenario is gebouwd op zeer dun ijs gezien de aanzienlijke risico’s op rechtszaken. Op dit moment lijkt het waarschijnlijker dat nieuws van voor de rechtbank het wel en wee van Ripple en XRP dit jaar zal domineren. Als u als belegger nog steeds overweegt om in XRP te stappen tegen de huidige lage prijzen, dan vindt u hier andere dan “alleen” legale redenen, die op zijn minst twijfel zaaien over een duurzame prestatie van XRP.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*