Drama rond GameStock – nu FTX ook aandelen en futures verkoopt

De explosieve prijsontwikkeling van GameStop aandelen, aangedreven door een forum op Reddit, heeft nu FTX bereikt, een populair handelsplatform in de crypto industrie. Vanaf nu wordt GameStop er verhandeld op de spotmarkt en als futures.

De capriolen in de prijscurve van GameStop-aandelen houden de zakenpers al dagen bezig: Met de noodlijdende winkelketen voor computerspelletjes als voorbeeld vieren particuliere beleggers die op Reddit samenspannen in het subforum r/wallstreetbets een machtsstrijd met het establishment van Wall Street. De gewaagde miljardenweddenschap is: wij, de vaak belachelijk gemaakte kleine beleggers, zijn collectief sterker dan de grote fondsen, die denken dat zij altijd gelijk hebben vanwege de hoeveelheid kapitaal die zij beheren. Dit spektakel wordt uitgevoerd door grootschalige aankopen van GameStop-aandelen van de kant van de rebellen tegen de kwetsbare shortposities in Gamestop, waarvoor gevestigde fondsen verantwoordelijk zijn. We hebben er hier over bericht. Met FTX springt nu een handelsplatform op de kar, dat al snel speculatieve objecten die eerder in zwang waren in zijn aanbod heeft opgenomen.

FTX kondigde via Twitter aan GameStop verhandelbaar te maken op de spotmarkt en als futures. Daarmee tokeniseert FTX GameStop-aandelen, vergelijkbaar met de manier waarop daar bijvoorbeeld effecten van Tesla of Apple worden verhandeld. In een interview zei FTC CEO Sam Bankman-Fried dat de notering van een aandeel op FTX nog nooit zo in trek is geweest bij klanten als bij GameStop. Op Twitter becommentarieerde Bankman-Fried het handelsdebuut van GameStop bondig met de woorden: “Waarom niet.”

Ondertussen sloot het GameStop-aandeel de handelssessie van gisteren af op 347 dollar – bij de jaarwisseling noteerde GameStop iets minder dan 20 dollar. Dit was het prijsgebied waar grote fondsen hun short seller posities voor GameStop hadden geplaatst, in de hoop winst te maken. Ondertussen zijn hun verliezen opgelopen tot enkele miljarden US dollars omdat zij gedwongen zijn GameStop op te kopen tegen de onrealistische plafondprijzen die gedicteerd worden door hun tot nu toe wijd en zijd onbekende en onderschatte tegenstanders op Reddit.

Intussen heeft ook Tesla CEO Elon Musk zich er via Twitter over uitgelaten en sympathie getoond voor de beursrebellen. Musk noemde het spektakel “Gamestonk”, waarbij “stonk” in het Engels “bombardement” betekent en ook “stinken” in slang, waarmee hij een taalspelletje maakte rond Gamestop. Musk linkte naar de nu beruchte Reddit groep, waarschijnlijk herinnerend dat Tesla ook te maken heeft gehad met short sellers.

Kortom: wil je gokken? GameStop verhandelen bij FTX

FTX had al weddenschappen aangeboden op de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en op negatieve olieprijzen. FTX trok ook de aandacht door AirBnB en Coinbase tokens verhandelbaar te maken nog voor hun IPO. Nu is het GameStop – misschien wel de heetste beveiliging in de wereld op dit moment. Iedereen die het GameStop slagveld betreedt moet in gedachten houden: Deze cultuuroorlog wordt zonder grenzen uitgevochten; met Melvin Capital, het eerste traditionele investeringsfonds, wordt al gezegd dat het failliet dreigt te gaan vanwege GameStop.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*