Is Bitcoin Mining in 2020/21 niet winstgevend?

Bitcoin Mining heeft zich ontwikkeld tot een aparte branche waarin bedrijven uit China het voortouw hebben genomen. Maar kon dit land er niet van profiteren om zich te concentreren op de mijnbouw en de daaropvolgende verkoop van nieuwe BTC’s?

Bitcoin-mijnbouw is een terugkerend onderwerp in de crypto-scene, niet in het minst omdat er stellingen zijn dat Bitcoin-mijnwerkers de prijs van BTC kunnen beïnvloeden. Ondertussen is het duidelijk dat China de Bitcoin-mijnbouwactiviteiten wereldwijd domineert. De gespecialiseerde hardware (ASIC-mijnwerkers) wordt daar geproduceerd en de grote mijnbouwbaden zijn gevestigd in China. Maar zoals bekend vond de Bitcoin Halving plaats in mei 2020 en veranderde de basis voor de berekening van de winstgevendheid van BTC Mining, althans in theorie. Dus laten we de situatie eens nader bekijken.

Bitcoin Mining – hoe werkt de berekening van de inspanning en de winst?

Sinds de laatste Bitcoin Halving is er 6,25 BTC als beloning voor de activering van een nieuw blok. De moeilijkheidsgraad wordt na 2016 aangepast (ongeveer om de twee weken) en is gebaseerd op het stijgingspercentage van het hele netwerk, d.w.z. de daar verzamelde rekencapaciteit. De hashrate en de moeilijkheidsgraad van Bitcoin hebben recentelijk een hoogtepunt bereikt, wat de hevige concurrentie tussen de Bitcoin-mijnwerkers aantoont, maar ook het feit dat de deal tegen de huidige prijzen van meer dan 10.000 dollar per BTC de moeite waard is voor de grote mijnwerkers.

Naast de Bitcoin-prijs moeten ze ook hun vaste kosten in de gaten houden. Enerzijds zijn er de kosten voor de aanschaf van nieuwe en efficiënte hardware en anderzijds de elektriciteitsprijzen. Een Antminer S17+ als veelgebruikt apparaat kost ongeveer 2.000 euro in Europa en heeft volgens het gegevensblad een hashrate van 73 TH/s bij 2920 Watt stroomverbruik. Voor de grote broer Antminer S19 Pro is een aankoopprijs van ongeveer 3.300 euro met 110 TH/s en 3500 Watt te boeken.

Als men met dergelijke waarden in de calculator voor de winstgevendheid van de mijnbouw werkt, wordt het snel duidelijk: het break-even punt voor winstgevende Bitcoin-mijnbouw ligt momenteel binnen handbereik bij elektriciteitsprijzen van 10 cent per kWh. In Duitsland is het echter waarschijnlijker dat het 30 cent per kWh is en winstgevende Bitcoin Mining is eenvoudigweg onmogelijk als rekening wordt gehouden met de prijs van elektriciteit en de hardwarekosten. De situatie is heel anders in China, waar in bepaalde regio’s elektriciteit beschikbaar is voor ongeveer 5 cent per kWh. Bovendien maken de ASIC’s daar geen hoge transportkosten, wisselkosten en wederverkoperstoeslagen mee.

Is cloud mining winstgevend?

Vooral in 2017 en 2018 was cloud mining populair. Maar het bleek dat er veel dubieuze aanbieders op dit gebied werkten. Het heeft geen zin voor succesvolle mijnwerkers om Cloud Mining aan te bieden. Het is dus raadzaam dat iedereen uit de buurt van Cloud Mining blijft.

Alternatieve benaderingen voor winstgevende Bitcoin Mining

In de VS is de aandacht gevestigd op projecten waarbij energiecentrales in perioden van lage vraag overschotten gebruiken voor de Bitcoin-mijnbouw. Een startend bedrijf genaamd Layer1 met sterbelegger Peter Thiel wil een andere weg inslaan. Layer1 wil in Texas zelf goedkope zonne- en windenergie opwekken en zelfs een eigen ASIC ontwikkelen. In Duitsland heeft het beursgenoteerde bedrijf Northern Data AG onlangs twijfels gehad over zijn bedrijfsmodel, omdat de elektriciteitsprijs, de aanschafkosten voor hardware en de inkomsten hier niet helemaal overeenkomen.

Conclusie: Laat Bitcoin Mining over aan de professionals

Voor u als investeerder tonen deze modelberekeningen aan dat er geen geld te verdienen valt met uw eigen Bitcoin Mining uit Duitsland en dat het pas weer interessant zou worden als de prijs van BTC nieuwe hoogtepunten zou bereiken. De hashrate en moeilijkheidsgraad in de Bitcoin-blokketen blijven echter goede indicatoren voor u van de winstgevendheid van professionele mijnwerkers en of ze optimistisch zijn over de toekomst, zoals nu het geval is. Het is daarom altijd beter voor investeerders om Bitcoin direct te kopen en het daar te laten staan.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*