Koninkrijk Bhutan investeerde in het geheim miljoenen in crypto, aldus rapport

In het kader van de faillissementsprocedures van BlockFi en Celsius is aan het licht gekomen dat het Koninkrijk Bhutan in het geheim tientallen miljoenen US dollars heeft geïnvesteerd in cryptocurrencies. Dit meldt Forbes.

Het Koninkrijk Bhutan staat bekend als een toeristische bestemming, waarbij de pittoreske ligging in de Himalaya en het boeddhisme als staatsgodsdienst het karakter bepalen. Officieel stelt Bhutan levenskwaliteit boven economische groei en staat het dus altijd hoog op de wereldranglijst wanneer gezocht wordt naar “de gelukkigste mensen ter wereld”. Maar het zakenblad Forbes meldt nu dat het staatsinvesteringsfonds van Bhutan achter de schermen tientallen miljoenen US dollars in Bitcoin, Ethereum en andere cryptocurrencies heeft verhandeld. Het rapport is gebaseerd op rechtbankdocumenten van de insolventieprocedures van de Amerikaanse cryptobedrijven BlockFi en Celsius.

Volgens het rapport leende Druk Holding & Investments, als Bhutans staatsinvesteringsfonds, in februari 2022 30 miljoen dollar van BlockFi in de vorm van de stablecoin USDC, maar verzuimde de lening op tijd terug te betalen. Als gevolg daarvan was 1.888 Bitcoin (BTC), die als onderpand diende voor de lening, geactiveerd voor de geldschieters. Er was nog een geschil over een financieringstekort van 820.000 US dollar, aldus Forbes. Maar dat is inmiddels rustig en in der minne geschikt. Het staatsinvesteringsfonds wilde geen antwoord geven op de vraag waarom Druk Holding & Investments USDC had geleend en van waar ze Bitcoin hadden.

Bhutans staatsinvesteringsfonds is klant van BlockFi en Celsius

Maar tijdens het onderzoek werd het duidelijk: Bhutan was via Druk Holding & Investments niet alleen klant van BlockFi, maar ook van Celsius. Daar werd volgens Forbes gedocumenteerd dat het soevereine rijksfonds van april tot juni 2022 actief was en 65 miljoen US dollar opnam in cryptocurrencies en 18 miljoen US dollar stortte. Druk Holding & Investments gaf geen commentaar op hoe precies en waarom Bhutan zulke bedragen investeerde in volatiele cryptocurrencies en mogelijk een riskante strategie volgde.

Het is zeer ongebruikelijk dat een staatsinvesteringsfonds zich bezighoudt met Bitcoin en dergelijke, schrijft de krant. Alleen van het Noorse staatsfonds is bekend dat het in MicroStrategy heeft geïnvesteerd. Het Amerikaanse bedrijf begon in 2020 met het overhevelen van kasreserves naar Bitcoin en is daarmee een manier geworden om indirect in BTC te investeren. Druk Holding & Investments nam echter niet zo’n omweg, maar kwam rechtstreeks als klant van cryptoplatforms.

Bhutan wordt beschouwd als open-minded tegenover de crypto-industrie. Sinds 2021 loopt er een gezamenlijk proefproject met Rippe (XRP), dat een door de staat gegarandeerde digitale munt (CBDC) moet voorbereiden. Bhutan vertrouwt ook op blockchainoplossingen voor de handel in emissierechten. En in 2022 nam koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck het beschermheerschap over van een landelijke wedstrijd om inheemse NFT-kunst te vinden.

Conclusie: Bhutan is actief op de cryptomarkten – maar waarom geheimhouding?

Druk Holding & Investments staat onder controle van de koninklijke familie en rechtvaardigt zijn stilzwijgen ook door te zeggen dat zijn relaties met Celsius nog niet geregeld zijn. Maar men kan zich afvragen of geheimhouding gepast is bij staatsinvesteringen. De bereidheid van Bhutan om risico’s te nemen, daarentegen, zal waarschijnlijk delen van de cryptoscene plezieren, die de betrokkenheid van de staat interpreteren als een eerbetoon aan Bitcoin en Co.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*