Litecoin (LTC): NFT’s mogelijk naar voorbeeld van Bitcoin – Is er een trend op komst?

Eind januari vonden vindingrijke ontwikkelaars een manier om NFT’s te verankeren in de Bitcoin (BTC) blockchain. Nu volgt Litecoin (LTC) dit voorbeeld. Zal dit mogelijk de markt voor NFT’s opschudden?

NFT’s zijn een enorm onderwerp in de cryptoscene sinds uiterlijk 2020, waarbij de recente machtsstrijd tussen NFT-marktplaatsen Blur en OpenSea het financiële potentieel bewijst. Maar terwijl NFT’s op basis van Ethereum (ETH) de markt domineren en soms zelfs miljoenenprijzen opleveren, leek Bitcoin (BTC) buiten schot te blijven. De blockchain van Bitcoin is niet specifiek voorbereid op het creëren van NFT’s, en de ervaring leert dat de code van BTC slechts om de paar jaar wordt aangepast. Ontwikkelaars hebben echter onlangs een mogelijkheid gevonden om tokens in de blockchain te documenteren die vergelijkbaar zijn met NFT’s en die zij “ordinale inscriptie” noemen. Dit model wordt nu ook nagestreefd met Litecoin (LTC). Hoog tijd dus om dit type NFT aka “Ordinal Inscription” eens nader te bekijken.

Eigenlijk zou elke BTC-munt of zijn subeenheden gestandaardiseerd moeten zijn en dus altijd dezelfde waarde moeten vertegenwoordigen. Het concept “Ordinal Inscription” is echter een geslaagde truc. Dit kan worden geïllustreerd aan de hand van de hobby van muntverzamelaars: op zich is elke euromunt hetzelfde waard. Maar zeldzame muntstukken worden bijvoorbeeld tegen hogere prijzen verhandeld. De nieuwe Bitcoin NFT’s (“Ordinal Inscription”) onderscheiden zich doordat ze een onveranderlijk aanhangsel krijgen dat ze onderscheidt van de gewone BTC’s. Technologisch wordt dit mogelijk gemaakt door een slimme combinatie van de laatste twee Bitcoin-updates Segwit en Taproot.

Litecoin (LTC) ontstond al in 2011 als een fork van Bitcoin en heeft ook de Segwit- en Taproot-updates doorgevoerd. Het lag dus voor de hand dat de “Ordinal Inscription” NFT’s van Bitcoin ook op Litecoin mogelijk zouden moeten zijn. Op Twitter werden beloningen uitgeloofd voor ontwikkelaars die dit in de praktijk voor elkaar kregen – en zie daar: deze week kondigde ontwikkelaar Anthony Guerrera de eerste Litecoin NFT aan in de vorm van “Ordinal Inscription” en publiceerde hij een white paper waarin de aanpak wordt beschreven. Volgens dit document moesten problemen met betrekking tot de exclusieve Litecoin-module “Mimblewimble” worden opgelost.

Bitcoin NFT’s nu ook op Litecoin – niet iedereen staat te juichen

De gegevens over Bitcoin “Ordinal Inscription” zijn spannend: meer dan 164.00 dergelijke BTC NFT’s zijn al gegenereerd en hebben de Bitcoin transactiekosten tijdelijk opgedreven. Bovendien neemt een Bitcoin “Ordinal Inscription” bij transacties meer opslagruimte in beslag dan een gewone BTC (aandeel) en critici zien het gevaar dat ze in de toekomst de blockhain regelmatig zullen “verstoppen”. Aan de andere kant wordt aangevoerd dat de anonieme Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto BTC in zijn whitepaper van 2018 definieerde als geldvervanger, maar andere toepassingen niet uitsloot. Ondertussen is Litecoin’s proof of concept van ordinale inscriptie NFT’s erkend, zelfs door ontwikkelaars die deel uitmaken van het officiële LTC-team.

Betrouwbare gegevens ontbreken nog over de vraag of zich een secundaire markt zal vormen rond Bitcoin NFT’s. Aangezien deze speciale BTC-tokens de mogelijkheid bieden om eigenlijk alle mediatypes te koppelen, van tekst tot beeld en audio tot video, kunnen ze alles in kaart brengen wat Ethereum NFT’s doen. Alleen bij het verankeren van pro-rata betalingen bij de doorverkoop van NFT’s, die automatisch naar de oorspronkelijke maker vloeien, moeten Bitcoin NFT’s overeenkomen. Deze functie is populair bij Ethereum NFT’s. In principe kan deze situatie nu ook worden toegepast op Litecoin. Een belangrijke reden waarom Ethereum NFT’s onder verzamelaars en handelaren als het summum worden beschouwd, is dat ze uitgaan van een eeuwig bestaande ETH-blockchain. Met alternatieven zoals Cardano (ADA) of Solana (SOL) kan worden gevreesd dat de netwerken op lange termijn aan belang zullen inboeten.

Conclusie: NFT’s in Bitcoin en Litecoin – meer dan een technologische gimmick?

De algemene NFT-markt blijft een jong geheel, maar heeft met projecten als CryptoPunks of Bored Ape Yacht Club al collecties opgeleverd die verder stralen dan de cryptoscene. Bitcoin NFT’s zijn gebouwd op de reservevaluta van de crypto-industrie, wat het vertrouwen zou moeten stimuleren. Nu hebben ze, net als Litecoin NFT’s, eerst aantrekkelijke inhoud nodig. Dan zouden ze de NFT-markt echt kunnen veranderen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*