Ripple (XRP): Amerikaanse journalist eist vrijgave van documenten over de “Hinman speech”.

De zogenaamde “Hinman Speech” speelt een centrale rol in de rechtszaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Ripple (XRP), maar begeleidende documenten zijn tot nu toe onder de pet gehouden. Een Amerikaanse journalist wil daar verandering in brengen.

Iedereen die het juridische geschil tussen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission en Ripple (XRP), dat nu al 26 maanden duurt, volgt, weet dat de zogenaamde “Hinman speech” uit 2018 en de bijbehorende omstandigheden keer op keer zijn uitgevochten, en Ripple ziet dit als een cruciaal puzzelstukje voor zijn verdedigingsstrategie. Na lang heen-en-weergeloop heeft Ripple nu toegang gekregen tot de documenten, maar de rechtbank in New York heeft geen toestemming gegeven voor publicatie. De Amerikaanse journaliste Roslyn Layton, die de pers vertegenwoordigt, dringt nu aan op “openbaar belang” bij het ontstaan van de “Hinman speech” en heeft verzocht om toegang tot het materiaal.

Tegelijkertijd publiceerde Layton een opiniestuk in het online magazine “DC Sources” waarin zij de urgentie van haar verzoek onderstreept. De “Hinman speech” is in feite de enige verklaring van een prominente SEC-vertegenwoordiger waarin richtlijnen voor de uitgifte van cryptocurrencies worden vastgesteld, schrijft Layton. Ze herinnert eraan dat Hinman in 2018 Ethereum (ETH) een soort carte blanche gaf van regulering door de SEC. Zo’n vergaande uitspraak van Hinman moet intern bij de SEC zijn besproken, vermoedt Layton. Ze wijst ook op bewijs dat Hinman zich ten gunste van Ethereum positioneerde omdat zijn voormalige advocatenkantoor veel had verdiend aan een mandaat voor Ethereum en zo indirect zijn pensioenuitkeringen verhoogde.

Belangrijker voor de rechtbank in New York is echter dat Layton kan verwijzen naar verschillende gevallen in de Amerikaanse rechtsgeschiedenis waarin de vrije pers privileges kreeg bij de toegang tot potentieel gevoelige documenten. De teneur van de jurisprudentie is dan ook dat noch de procespartijen, noch de rechtbank mogen bepalen welk materiaal journalisten willen inzien. De grote mediabelangstelling voor SEC vs. Ripple bewijst volgens Layton ook dwingende redenen. Proceswaarnemers als James Filan beoordelen Laytons toepassing en argumentatie als aandachtwaardig.

Conclusie: Zullen de documenten over de “Hinmam speech” in het XRP proces openbaar worden?

Layton merkt ook op dat de reden dat de SEC vs. Ripple-procedure in de crypto-industrie zo nauwlettend in de gaten wordt gehouden, is dat deze kan worden gebruikt om de toekomstige lijn van de SEC af te leiden. De achtergrond daarvan hebben we hier in de zomer van 2021 al samengevat. Het is duidelijk dat Ripple er ook niets op tegen heeft dat de documenten over de “Hinman speech” openbaar worden. Tot nu toe heeft de SEC dit echter met wisselende strategieĆ«n weten te voorkomen. Het zou dus eigenlijk de journalist Layton kunnen zijn die door volharding en een beroep op vrijheid van informatie de SEC in een hoek duwt en de e-mails en memo’s over de “Hinman speech” openbaar maakt, die niet alleen XRP-beleggers graag zelf willen onderzoeken.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*