Stichting IOTA wil geen EU-financiering meer – financiële problemen lijken alarmerend

Er wordt al lange tijd gesproken over de dreiging van existentiële financiële gaten bij de IOTA Foundation. Nu verrast de voorzitter, Dominik Schiener, ons met verklaringen dat de stichting het in de toekomst zonder EU-fondsen wil stellen. Is een faillissement nabij?

Bij IOTA worden de vragen scherper of de financiële reserves voldoende zijn om de ambitieuze ontwikkelingsdoelen voor 2023 te halen. Crypto-podcaster Lukas Leys heeft op Twitter enkele recente uitspraken van stichtingshoofd Dominik Schiener verzameld die suggereren dat ook intern een koerswijziging voor de financiën van IOTA in gang is gezet. Men zal “nooit meer EU-subsidies aannemen”, zei Schiener volgens de verklaring. Ook andere financieringsmethoden voor de IOTA Foundation, zoals bedrijfsondersteuning en adviesdiensten, zijn volgens Schiener een “doodlopende weg” gebleken. Daarom richt de stichting zich nu volledig op “het ontwikkelen van expertise in vermogensbeheer”.

De positionering van Schiener komt als een verrassing omdat bijvoorbeeld de samenwerking in het EU-project EBSI in het verleden door de IOTA Foundation als voorbeeldig werd gepromoot. IOTA is ook altijd trots geweest op de vele samenwerkingen met de industrie. Op de vraag hoe lang de IOA Foundation nog gefinancierd zou worden, antwoordde Schiener nors: “Laten we ons concentreren op de dingen die echt tellen – het leveren van producten die IOTA bruikbaar maken”. Daarmee doelt Schiener waarschijnlijk op de grote ontwikkelingsdoelen voor 2023, met name de integratie van de Ethereum Virtual Machine (EVM) in het IOTA-ecosysteem en de decentralisatie van het netwerk, die al jaren afwezig is onder de werktitel “Coordicide”.

Podcaster Leys volgde ook Software AG’s vice president of technology Christoph Strnadl op omdat zij vaak aan boord zijn van IOTA’s EU-projecten zoals EBSI. Maar Strnadl zei alleen dat hij geen voorkennis had over de achtergrond van Schiener’s ronde aanval. Het woord uit de IOTA gemeenschap is echter dat in ieder geval EBSI door de stichting volgens plan in 2023 op een ordentelijke manier wordt afgerond. Toch blijft het ongebruikelijk en weinig diplomatiek hoe Schiener uithaalt naar de samenwerkingspartners van IOTA (“help ons niet om doelen te bereiken”).

IOTA Foundation in financiële problemen – gaan de lichten uit in 2023?

Schiener behoort tot de medeoprichters van IOTA en is de enige van hen die nog fulltime actief is in de stichting. Hij roept opnieuw de visie op dat de stichting een duurzame instelling moet worden die een zichtbare impact heeft op de wereld. Maar herstructurering en massaontslagen in de zomer van 2022 bij de IOTA Foundation luidden al bezuinigingen in. Uit onderzoek van Twitter-gebruiker ThatsNotMyCode bleek eind 2022 dat de stichting haar reserves in IOTA omzette in contanten, kennelijk om de liquiditeit te waarborgen. Schiener verspreidde vervolgens een overzicht van de financiën van de IOTA Foundation – en die wekten de indruk dat er, gezien de lopende kosten die op maximaal 1 miljoen euro per maand worden geschat, ook voor 2024 geen speelruimte meer was om betrouwbaar te plannen. Sindsdien is ons althans geen verdere update van Schiener over de reserves bekend.

Conclusie: geld en tijd zetten IOTA onder druk

Zelfs als we de financiële kwesties bij IOTA even buiten beschouwing laten, is er geen ruimte voor de all-clear. De integratie van EVM, aanvankelijk aangekondigd voor het Shimmer (SMR) zijproject, is immers ook al minstens twee jaar in ontwikkeling en heeft zelfs nog geen openbaar testnet gehaald. De EVM is bedoeld om de deur te openen naar Decentralised Finance (DeFi), eerst voor Shimmer en daarna ook voor IOTA, waar men hoopt dat er money-making use cases zullen zijn. In deze gemengde situatie, samen met de op handen zijnde decentralisatie van IOTA, lijken de opmerkingen van Schiener steeds nerveuzer. Het zou aan hem zijn om rust uit te stralen en de interne ontwikkelaars de nodige steun te bieden door middel van een duidelijk tijdschema en transparante informatie over de financieringszekerheid van de IOTA Foundation.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*