LUNA (Terra) 99 procent min, UST vecht om te overleven – Drama op de cryptomarkt

Catastrofale stemming op de cryptomarkt: het Terra-ecosysteem stort in elkaar. LUNA heeft zijn waarde bijna volledig verloren, de voormalige stablecoin UST zit vast in de doodszone. Hier is het overzicht.

Wat in het weekend sluipenderwijs begon en vanaf maandag in een stroomversnelling geraakte, is uitgekomen: Terra’s (LUNA) ecosysteem is in elkaar gestort, waardoor de algemene cryptomarkt in een staartspin terecht is gekomen. Drie belangrijke metrieken:

– LUNA zelf, als de spil in het ecosysteem, wordt donderdagochtend verhandeld op niveaus onder US$0,50. In maart 2022 bereikte LUNA nog recordhoogtes van meer dan 100 US dollar. Met een waardeverlies van meer dan 99 procent is LUNA nu gecrasht tot het niveau van een shitcoin, tientallen miljarden aan kapitaal zijn bijna van de ene op de andere dag weggevaagd en beleggers hebben hier bijna een totaal verlies geleden.

– De stablecoin UST (TerraUSD), die eigenlijk algoritmisch beveiligd is door LUNA, kon ondanks reddingspogingen de 1:1 koppeling met de US-dollar niet herstellen. Een theoretische waarde van rond de 0,6 US dollar wordt nog steeds gegeven voor UST, maar er zijn geen kopers op de grote crypto exchanges.

– DeFi onder LUNA met UST was tot zondag een groeimarkt en had ongeveer 30 miljard US-dollar aan kapitaal aangetrokken. Volgens de cijfers van DeFiLlama is er na de ineenstorting nog ruim 3 miljard US dollar over. Dit betekent waarschijnlijk het einde voor tientallen projecten.

Terra-oprichter Do Kwon in het kruisvuur – verleden haalt hem in

Nog maar gisteren, woensdag, had de oprichter van Terra, Do Kwon, gesproken over reddings- en wederopbouwplannen voor LUNA en UST. Zijn laatste voorstel op Twitter was om vers kapitaal in het ecosysteem van Terra aan te trekken door de uitgifte van nieuwe bijzondere trekkingsrechten. Maar noch het enthousiasme, noch de kans op succes voor dit model zijn duidelijk.

Een nieuwsbericht van het Amerikaanse vakblad CoinDesk barstte los in de toch al tragische situatie. Daaruit is exclusief naar voren gekomen dat Do Kwon, onder een andere naam, een van de verantwoordelijken was voor de snel falende stablecoin Basis Cash (BAC) in 2020. Evenals UST werd BAC verondersteld zijn stabiliteit te bereiken door algoritmen, niet door kasreserves. Do Kwon heeft tot nu toe geen commentaar gegeven op het nieuws en wordt er nu van verdacht in serie faillissementsprojecten te lanceren.

In de VS verwachten deskundigen dat de Securities and Exchange Commission (SEC) en andere autoriteiten de zaak Terra en Do Kwon nader zullen bestuderen. Werden beleggers gelokt met valse beloften? Is er bewijs van een Ponzi schema? Was het mogelijk kapitaal te sparen met handel met voorkennis of zelfs te speculeren tegen LUNA en UST? Bijna geen enkele beschuldiging lijkt op dit moment te ver gezocht.

Zwarte week voor Bitcoin en Co. – staat een lang regenseizoen op het punt te beginnen?

In de nasleep van de paniek veroorzaakt door LUNA en UST, hebben Bitcoin (BTC) en alle grote altcoins veel terrein verloren. Bitcoin is teruggevallen tot ongeveer 27.000 Amerikaanse dollar, het laagste niveau sinds december 2020, en Ethereum (ETH), de nummer twee cryptocurrency, doet het niet veel beter: Op dit moment rond de 1.800 dollar per ETH, is de psychologisch belangrijke grens van 2.000 dollar ondermijnd, en de prijs van Ethereum is in de loop van de week met bijna 40 procent gedaald.

Ongeacht welke altcoin je vandaag kiest, een daling van 30 procent in de afgelopen dagen is bijna een positief teken; vallende sterren uit 2021 zoals Solana (SOL) en Cardano (ADA) zijn zelfs met 50 procent gekelderd. IOTA daalde met 54 procent.

Een diepere analyse van de schokgolven en het domino-effect laat nog op zich wachten. Zeker is dat het concept van algoritmische stablecoins zoals UST niet snel zal terugkeren. De hele DeFi-sector werd in diskrediet gebracht door de crash van LUNA en UST, waar zij reclame hadden gemaakt met een jaarlijkse rente van ongeveer 19 procent voor beleggingen in TerraUSD. Of en wanneer er op de algemene cryptomarkt opnieuw een onderscheid zal worden gemaakt tussen duidelijk twijfelachtige projecten en bewezen cryptocurrencies, zal alleen de tijd leren.

Conclusie: het is afgelopen met UST en LUNA – grote nevenschade

Wie op dit moment nog gelooft in een redding van LUNA en UST moet waarschijnlijk worden bespot als een “naïeve dromer”. Degenen die altijd hebben gezegd “te mooi om waar te zijn” over UST kunnen zich gerechtvaardigd voelen. Voor de crypto-industrie als geheel is het nu zaak om de vuurzee te doven.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*