Mogelijk handel met voorkennis bij IOTA – Stichtingshoofd Dominik Schiener weet van niets

Vorige week veroorzaakten aanwijzingen van handel met voorkennis bij IOTA opschudding. Het hoofd van de stichting, Dominik Schiener, beloofde opheldering – maar zijn informatie blijft vaag en zijn conclusie kwetsbaar.

Eigenlijk zou de IOTA Foundation willen dat de publieke aandacht momenteel uitgaat naar de voortgang van het nevenproject Shimmer (SMR). Maar IOTA gaat al jaren ook gepaard met bijtende kritiek, bijvoorbeeld omdat de oprichters uit elkaar zijn gevallen, de decentralisatie (coordicide) van het tanglenet niet opschiet en vele andere details op zijn zachtst gezegd vreemd lijken wanneer men ze van buitenaf bekijkt. Vorige week kwamen de beschuldigingen dat er op grote schaal handel met voorkennis werd gedreven met gevoelige informatie van de IOTA Foundation als een schok. Het hoofd van de stichting, Dominik Schiener, verwierp categorisch suggesties dat hij zelf betrokken zou zijn bij de verkoop van IOTA. Maar hij beloofde de zaak te onderzoeken omdat opvallende kenmerken van de verkoop in kwestie niet zonder meer terzijde kunnen worden geschoven.

IOTA criticus “Buffy, the fudster” had de bal aan het rollen gebracht en volgde verder op. Op Twitter somt zij nu op dat de antwoorden van Schiener alleen maar meer vragen oproepen. Schiener blijft van mening dat de portefeuille in kwestie niet kan worden toegeschreven aan een werknemer van de IOTA Foundation. Maar hij zegt ook dat iedereen bij de IOTA Foundation momenteel druk bezig is met Shimmer en dat er geen tijd is voor verder onderzoek. Bovendien wil Schiener niet eens in detail weten hoe de stichting haar eigen IOTA verkoopt of wat het IOTA Ontwikkelingsfonds (EDF) met haar holdings doet. De screenshots van overeenkomstige chats met Schiener, verstrekt door “Buffy, the fudster”, tonen een IOTA baas die ofwel om de kwestie heen praat ofwel geen flauw benul heeft als het op belangrijke financiële vragen aankomt.

Maar het verhaal gaat verder: Schiener wijst erop dat handelen met voorkennis verboden is volgens de statuten van de IOTA Foundation. Maar hij geeft geen informatie over hoe dit wordt gecontroleerd en wat de gevolgen zijn van overtredingen. Schiener verwerpt ook de eis van de IOTA-gemeenschap dat ten minste het bestuur van de stichting haar aandelen en haar aan- en verkopen openbaar moet maken, zoals gebruikelijk is bij aandelenvennootschappen. Schiener houdt zelfs vol dat zijn persoonlijke veiligheid in gevaar zou komen als hij zijn persoonlijke IOTA accounts openbaar zou maken.

Schiener werkt ook op andere gebieden tegen: drie jaar geleden beloofde de stichting een transparantierapport te presenteren – maar dat is er nooit gekomen. Daaraan herinnerd, zegt Schiener nu dat zij gewoon niet wisten hoe zo’n rapport eruit kon zien. Toch zijn transparantierapporten, zowel voor stablecoins als voor stichtingen achter grote altcoins, nu de norm voor de crypto-industrie. De verbazing van niet alleen “Buffy, the fudster” over alle leemten in Schiener’s kennis is heel begrijpelijk.

Conclusie: Schiener, IOTA en Shimmer – transparantie ziet er anders uit

Nog maar een paar weken geleden kwam Schiener onder vuur te liggen omdat hij mogelijk betrokken was bij vriendjespolitiek bij Shimmer, waardoor gewone beleggers benadeeld werden door de distributie van tokens te wijzigen. Deze zaak irriteerde zelfs trouwe IOTA aanhangers – maar Schiener bleef ironisch genoeg zwijgen. Met de nieuwe ophef over mogelijke handel met voorkennis, praat Schiener, maar hij vindt dat hij het punt mist. Als hoofd van de stichting zou het belangrijk voor hem moeten zijn dat valse beschuldigingen worden opgehelderd en dat IOTA afkomt van de reputatie dat hij persoonlijk en andere leidinggevenden mokken of erger tolereren.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*