Ripple (XRP): 73 procent van alle circulerende munten in handen van slechts tien wallets

Grote investeerders, zogenaamde whales, zijn een terugkerend thema in Ripple. Momenteel controleren de tien grootste wallets 73 procent van alle XRP in omloop. Voor beleggers is dit een verontrustend detail.

Bij de ups en downs van de cryptomarkten kijken analisten vaak ook naar welke cryptocurrencies welke concentratie van eigendom hebben bereikt. De achtergrond hiervan is de vrees dat zogenaamde whales als grote investeerders de macht krijgen om als kleine groep de prijscurve van een altcoin te beïnvloeden. Ripple (XRP) ging jarenlang gepaard met deze discussie omdat mede-oprichter Jed McCaleb 12 procent van alle XRP kreeg toen hij het bedrijf verliet. Contractuele regels weerhielden McCaleb ervan de markt te overspoelen met zijn XRP. Maar Ripple kwam pas van McCaleb af toen hij in juli van dit jaar na een decennium zijn ruim 9 miljard XRP volledig verkocht. Een blik op de huidige situatie van Ripple’s token distributie, geeft echter niet het alles-clear tegen de mogelijke macht van Whales.

Integendeel: uit de cijfers van CoinCarp blijkt dat momenteel een goede 73 procent van alle XRP in omloop is opgeslagen bij de tien grootste walvissen. Als je de lijst uitbreidt tot de 20 grootste portefeuilles, is het een goede 75 procent. En als je de wiskunde doet, van de tien grootste Ripple-investeerders, zijn alleen de eerste acht in de competitie met meer dan 1 procent van alle XRP. Overigens heeft de koploper alleen al 36 procent van de Ripple-tokens die verhandelbaar zijn in handen.

Ondanks de lopende rechtszaak tussen Ripple en de Securities and Exchange Commission van de SEC, hebben Whales de afgelopen kwartalen herhaaldelijk opportuniteitsvensters geïdentificeerd waarin ze XRP lijken te kopen. Dit gebeurde in december 2021, februari 2022 en onlangs nog in augustus. Deels werd de prijsontwikkeling van XRP verondersteld de drijfveer te zijn voor de strategie van de grote investeerders, deels aanwijzingen voor een gunstige uitkomst van de mammoetrechtszaak in New York voor Ripple.

Conclusie: Moeten kleine beleggers bang zijn voor de walvissen op XRP?

De dagelijkse handelsvolumes van XRP liggen op een vrij laag niveau in vergelijking met voorgaande jaren en er zijn ook geen andere serieuze aanwijzingen dat Whales een pump-and-dump wilde spelen in gecoördineerde acties met de altcoin. Maar dat kan elk moment veranderen, ook al weet Whales natuurlijk dat het overspoelen van de markten met XRP waarschijnlijk zal leiden tot een prijscrash. Maar je moet nog steeds onthouden: het eigendom van kapitaalrijke cryptocurrencies is zelden zo geconcentreerd als het is met Ripple (XRP).


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*