Monero (XMR): Technologische upgrade voor meer privacy en veiligheid gelanceerd

Monero (XMR) is ‘s werelds bekendste privacymunt. Met een upgrade heeft Monero nu zijn kerngebieden van veiligheid en privacy verder versterkt. Maar wat zijn de toekomstperspectieven voor XMR?

De privacy coin sector is controversieel in de crypto industrie. Voorstanders zien voorbeelden als Monero (XMR) als een soort laatste verdedigingslinie voor private financiering. Critici veroordelen privacy-munten als perfecte cryptocurrencies voor criminelen, die er een middel mee zouden hebben gevonden voor alles van belastingontduiking tot terreurfinanciering. Monero is de meest prominente vertegenwoordiger van de private munten, momenteel behorend tot de 30 meest gekapitaliseerde altcoins, met ongeveer 3 miljard US dollar aan kapitaal achter XMR. Nu heeft Monero in het weekend een grote technologische upgrade doorgevoerd en is via Twitter tevreden over de inhoudelijke vooruitgang.

Monero-handtekeningen vereisen nu bijvoorbeeld altijd 16 cijfers (voorheen soms maar 11), wat hacks veel moeilijker maakt. Om het privacygedeelte nog beter te beschermen heeft Monero geluisterd naar Bulletproof+, al had de originele Bulletproof bij XMR uit 2018 veel lof gekregen. Met de “View Tags” module, heeft Monero nu ook de tijd die nodig is om wallets te synchroniseren met XMR sterk verminderd. De grote upgrade kon de prijscurve van Monero echter niet positief beïnvloeden, XMR handelt nogal traag op 170 US dollar.

Recente gebeurtenissen in de crypto-industrie en de geschiedenis van XMR worden genoemd als een reden voor het gebrek aan optimisme onder beleggers in Monero. In de VS werd de tool Tornado Cash (een soort Bitcoin-mixer) gesanctioneerd en in Nederland werd een programmeur van Tornado Cash gearresteerd. Hieruit bleek dat wetshandhavingsinstanties de kwestie van privacy en crypto strikter aanpakken dan voorheen – ook al is het natuurlijk de vraag of eenvoudige code al een misdrijf kan vormen. Monero zelf daarentegen kwam al in 2021 negatief in het nieuws met de arrestatie van een vooraanstaand teamlid, en dit jaar schrok het met de ongezonde verdeling van minerpools.

Maar misschien is een heel ander feit het echte obstakel voor de groei van Monero: individuele cryptobeurzen zoals Bittrex hebben XRM allang van de beurs gehaald, bij Coinbase is Monero taboe en bij FTX is XMR alleen verhandelbaar als futures. Coinbase CEO Brian Armstrong zei ooit dat autoriteiten “achter de schermen” heel duidelijk hadden gemaakt dat cryptoplatforms weg moesten blijven van Monero als ze geen enorme problemen wilden riskeren. Dit betekent echter ook dat XMR op veel toonaangevende marktplaatsen helemaal niet vertegenwoordigd zal zijn.

Conclusie: Monero – technologisch goed gepositioneerd, maar gebrandmerkt als een privacy munt

Wie zorgvuldig met Monero omgaat, krijgt een heel ander niveau van privacy geleverd dan bij mainstream cryptocurrencies, en de recente upgrade heeft deze positie nog versterkt. Onder de 50 best gekapitaliseerde cryptocurrencies, is ZCash (ZEC) op zijn best concurrerend in deze discipline. Maar het overkoepelende thema van de privacy-munten is op vele plaatsen in diskrediet geraakt, hetgeen de uitbreiding ernstig belemmert. Voorspellingen over de prijsontwikkeling van XMR blijven dus ook moeilijk terrein, omdat Monero niet kan hopen op concessies van overheidsinstanties.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*