Tether, USDC en Co.: Stablecoins komen onder de loep van toezichthouders

Toezichthouders over de hele wereld richten hun vergrootglas steeds meer op stablecoins zoals Tether (USDT). Bij de crash van het ecosysteem Terra (LUNA) in mei heeft de stablecoin UST daar bijna 20 miljard US dollar aan kapitaal vernietigd.

In de crypto-industrie spelen stablecoins zoals Tether (USDT), USDC en Binance USD een systeemrelevante rol. Ongeveer 140 miljard Amerikaanse dollar wordt alleen al vertegenwoordigd door deze drie stablecoins, die zich hebben gevestigd in de top 10 van cryptocurrencies met het hoogste kapitaal. Wat geldreserves zijn in de klassieke financiële wereld, zouden stablecoins moeten zijn voor de crypto-industrie. Maar keer op keer wordt betwijfeld of deze altcoins, die in feite stevig 1:1 aan de Amerikaanse dollar zijn gekoppeld, ook de stresstests zouden doorstaan. De speciale vorm van een algoritmische stablecoin, UST genaamd, was bijvoorbeeld de belangrijkste reden voor de crash van het Terra (LUNA) ecosysteem in mei, waarbij in totaal zo’n 40 miljard US dollar virtueel in het niets verdween, waarvan 18 miljard naar UST ging.

Het komt dus eigenlijk niet als een verrassing dat toezichthouders van de VS tot Europa en Japan bekijken hoe ze moeten omgaan met stablecoins. Het Bloomberg business news agency heeft de situatie voor Tether, USDC en Co. onderzocht in een actueel marktrapport. Volgens het rapport lijkt het erop dat de regelgevende instanties ernaar streven om emittenten van stablecoins op dezelfde manier te behandelen als betalingsdienstaanbieders en aanverwante financiële bedrijven. Voor de stablecoin-sector zal dit resulteren in een scenario waarin voor elke stablecoin afzonderlijk zal moeten worden besloten of deze kan blijven voortbestaan – aldus deskundigen.

Tetherreserves zijn wellicht niet op een stabiele manier georganiseerd

Bloomberg onderzoekt de situatie aan de hand van de twee bekendste en meest gekapitaliseerde stablecoins, Tether en USDC. In 2019 gaf Tether voor het eerst toe dat USDT niet volledig werd gedekt door fiatreserves, zoals oorspronkelijk werd verklaard. Intussen publiceert Tether – mede op grond van wettelijke voorschriften – elk kwartaal een verslag van externe accountants. Opvallend is dat contant geld slechts een ondergeschikte rol speelt in de reserves van Tether, en dat in plaats daarvan commercial papers onlangs garant stonden voor 8,4 miljard van de marktkapitalisatie van 67 miljard US dollar. Maar in een verwachte Amerikaanse wet op stablecoins zijn beperkingen voor geldmarktpapier te verwachten, omdat dit financiële instrument in 2020 al kwetsbaar bleek, aldus Bloomberg. De Amerikaanse senator Elizabeth Warren zegt dat de constructie op Tether “een andere gigantische rode vlag” is en het bewijs dat ingrijpen nodig is in het algemeen belang.

USDC op weg om wereldwijde stablecoin nummer één te worden?

Bij USDC – marktkapitalisatie 53 miljard US dollar – zien transparantie en hedging er veel beter uit, aldus Bloomberg. Er zijn maandelijkse onafhankelijke auditrapporten over USDC en een wekelijks rapport van Circle, het cryptofinancieringsbedrijf achter USDC. Daarnaast zijn er rapporten aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Volgens deze berichten waarborgt USDC momenteel ongeveer 20 procent van haar 1:1 koppeling aan de US-dollar door middel van kasreserves en 80 procent door middel van kortlopende Amerikaanse staatsobligaties. Dit model lijkt veelbelovend, ook al zou het in de toekomst mogelijk zijn dat emittenten van stablecoins dagelijks over hun reserves moeten rapporteren, citeert Bloomberg deskundigen. Dit zou er ook toe kunnen leiden dat Tether zijn suprematie als de moeder van alle stablecoins verliest.

Binance USD in het groen?

‘s Werelds grootste cryptobeurs Binance organiseert ook zijn eigen stablecoin BUSD in samenwerking met het Amerikaanse cryptobedrijf Paxos. Voor BUSD worden maandelijkse attesten gepubliceerd door Paxos zelf, die weinig in detail treden. BUSD heeft immers een marktkapitalisatie van ongeveer 18 miljard US dollar, en ook al is de stablecoin tot nu toe niet ter sprake gekomen, Binance moet bereid zijn de auditrapporten aanzienlijk te verbeteren.

Einde voor stablecoins als Julian Hosp’s DUSD en Tron’s USDD komt dichterbij

Zoals Bloomberg de ontwikkelingen en de sfeer rond stablecoins schetst, is het vrij duidelijk: stablecoins zonder harde valuta backing zullen door toezichthouders worden uitgewied. Het concept van algoritmische stablecoins zoals met Terra UST zal waarschijnlijk over de hele linie worden aangetast, met voorbeelden van DUSD van DeFiChain met Julian Hosp die het al laten afweten. USDD by Tron hield de crypto scene in juni op zijn hoede toen de 1:1 koppeling aan de US dollar wekenlang verloren ging. Een in AAVE geplande stablecoin GHO zou ook nauwelijks goed te keuren zijn.

Conclusie: marktschok in stablecoins is in het belang van beleggers

Sommige cryptobeleggers blijven hameren op basisideeën die regelgevers willen volgen invloeden. Maar het grootste deel van de crypto-industrie heeft zich de afgelopen jaren gerealiseerd: Regulering is op zich niet schadelijk, want het versterkt het vertrouwen en de veiligheid, wat de massale invoering van Bitcoin en co. in de eerste plaats mogelijk maakt. Daarom zou het ingrijpen van de regelgevende autoriteiten van de grote westerse economieën in de stablecoin-sector op middellange termijn vruchten moeten afwerpen, indien dubieuze vertegenwoordigers op die manier van de markt worden verwijderd. Ondertussen ondervinden de gevestigde stablecoins concurrentie van elders: banken lanceren al hun eigen stablecoins en centrale banken bereiden door de overheid gesteunde digitale munten (CBDC’s) voor – deze twee modellen zouden rechtstreeks kunnen concurreren met de stablecoins van de crypto-industrie.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*