Ripple verzamelt argumenten waarom XRP een digitale munt is

Met analyses van de grootbanken HSBC en Goldman Sachs achter de hand, wil Ripple nogmaals duidelijk maken dat XRP als een digitale munt moet worden beschouwd en niet als een effect (“securities”). Dit zou juridisch kunnen helpen.

De zaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Ripple (XRP) gaat deze zomer slechts met kleine stapjes vooruit, met een uitspraak die pas in de eerste helft van 2023 wordt verwacht. Maar buiten de rechtszaal zijn Ripple en haar aanhangers opnieuw bezig om de zaak van de SEC te ondermijnen. De machtsbewuste autoriteit is er zeker van dat XRP in principe moet worden beschouwd als bedrijfsaandelen in Ripple. Daarom had Ripple goedkeuring van de SEC nodig om XRP op de juiste manier als effecten op de markt te brengen. Ripple vindt op zijn beurt dat de aanklacht, die teruggrijpt op XRP-verkopen uit 2014, ongepast is en sowieso een belemmering van de innovatieve crypto-industrie. Maar de Ripple gemeenschap is ook bewijzen aan het verzamelen.

Zo doet momenteel een analyse van de grote Britse bank HSBC uit 2018 de ronde, waarin XRP wordt geclassificeerd als een alternatief voor fiatvaluta’s van centrale banken. Als XRP altijd als een digitale munt is gezien, kan het geen waardepapier zijn, is de conclusie in het pro-Ripple kamp. Vervolgens haalt het ook graag een rapport van Goldman Sachs uit 2021 aan, dat XRP ook classificeert als een brugvaluta en wijst op een groeiende distributie onder banken en financiële dienstverleners.

In de rechtbank daarentegen heeft Ripple zijn tactiek onlangs toegespitst op de zogenaamde “Hinman speech”. In 2018 had het toenmalige bestuurslid van de SEC, William Hinman, Ethereum (ETH) de status van cryptocurrency verleend en gezegd dat Ethereum geen goedkeuring van zijn agentschap nodig had. Ripple zegt dat dit ook voor XRP zou moeten gelden. Het is opvallend dat de SEC de achtergrond van de “Hinman speech” met steeds nieuwe juridische trucs onder de pet probeert te houden.

Conclusie: Ripple en de publieke opinie over XRP

De huidige geforceerde Amerikaanse mediaberichten over Ripple en XRP rieken naar zomergat-sentiment en zullen waarschijnlijk geen indruk maken op de rechtbank. Maar vanuit het oogpunt van Ripple dienen ze in ieder geval een doel: als de zaak tegen de SEC, zoals gehoopt, positief afloopt, moet XRP ook het imago krijgen van een gedecentraliseerde digitale munt die toepassingen heeft gevonden als overbruggingsmunt. Er zijn sterke redenen om aan een dergelijk beeld te twijfelen – maar dat baart de voorstanders van Ripple niet veel zorgen. Voor het mogelijke succes van XRP op middellange en lange termijn staat echter nog steeds de zware en langdurige rechtsstrijd met de SEC.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*