Na EOS, wil Dan Larimer nu Clarion oprichten

Aan het begin van het jaar verliet cryptolegende Dan Larimer EOS, dat hij mede oprichtte. Nu is Larimer begonnen aan Clarion, dat een sociaal netwerk wil worden weg van de tech-reuzen.

Onder de naam Bytemaster is Dan Larimer een grote speler in de crypto-industrie, met EOS, Steem en BitShares werden grote en succesvolle projecten gecreëerd onder de verantwoordelijkheid van Larimer. De klap was dan ook hard toen Larimer begin januari EOS volledig verraste. Larimer verklaarde destijds dat hij zich wilde richten op projecten die gevrijwaard waren van censuur. Nu heeft hij op Github een eerste gedachtenschets geplaatst van hoe zijn volgende project eruit zal zien. Het zal Clarion heten, zegt Larimer, en zal vrienden en familie bevrijden van de “tirannie van Twitter, Facebook, YouTube, Amazon, Apple en Google.”

Nu sociale netwerken technologisch gedecentraliseerd zijn om invloed uit te schakelen, heeft Larimer blijkbaar zijn levensdoel gevonden. Hij vermeldt specifiek dat Clarion zou moeten profiteren van de ervaring die is opgedaan met Voice onder EOS en Steem (nu Hive). Naast gebruiksvriendelijkheid is onafhankelijkheid van app stores bijzonder belangrijk voor Larimer. Clarion zou daarom op smartphones moeten verschijnen als een web-app en niet afhankelijk moeten zijn van de goedkeuringscriteria bij Apple, Google en Co.

Larimer financiert Clarion met zijn eigen geld

Volgens Larimer zal Clarion eerst communicatiekanalen implementeren, die hij in vier categorieën verdeelt: Tijdgestuurd (zoals e-mail), direct van persoon tot persoon (zoals chat of video), individueel-naar-veel (zoals Facebook of Twitter), en veel-naar-veel (zoals een open chatroom). Cryptografische methoden zullen worden gebruikt om identiteiten uniek te maken en tegelijkertijd de communicatie te beveiligen. Larimer benadrukt dat Clarion geen typische blockchain als basis zal hebben, maar meer zal worden ontworpen als een eigen besturingssysteem. Op Twitter, verduidelijkte Bytemaster dat zijn aankondiging over Clarion niet betekende dat hij op zoek was naar geld van investeerders. Hij financierde Clarion OS geheel op eigen kracht om technologie te ontwikkelen die de burgers ten goede zou komen, zei hij. Volgens de post op Github, is Larimer momenteel op zoek naar ontwikkelaars om zijn team te versterken om prototypes van Clarion te maken.

Kortom: vaarwel EOS en Voice, hallo Clarion.

De marktmachten Facebook, Google, Twitter en Co. krijgen steeds meer publieke kritiek te verduren op het gebied van sociale netwerken. Welke berichten en accounts daar worden verwijderd of geblokkeerd, is gebaseerd op regels die niet altijd transparant zijn. In dit opzicht kiest Larimer met Clarion voor een aanpak die waarschijnlijk op bepaalde sympathieën zal kunnen rekenen. En meer recente voorbeelden zoals TikTok of Clubhouse tonen ook aan dat innovatieve nieuwe sociale netwerken perfect in staat zijn om snel een kritische massa van gebruikers te bereiken. Voice bij EOS heeft echter niet zo’n kick-start kunnen bereiken. Zal Larimer in staat zijn om zijn grote droom van een absoluut censuur-vrij platform te verwezenlijken met Clarion? Technologisch is hij daartoe zeker in staat, maar uiteindelijk zal Clarion in de praktijk waarschijnlijk meer mogelijkheden moeten bieden om grotere aantallen gebruikers aan te trekken en zo daadwerkelijk een representatief deel van de samenleving met elkaar in gesprek te brengen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*