Na het ontslag bij IOTA: oprichter Sønstebø schiet terug.

De IOTA Foundation heeft medio december verrassend genoeg oprichter en CEO David Sønstebø ontslagen. Nu komt Sønstebø naar voren met zijn kant van het verhaal. Volgens het verhaal hebben zich achter de schermen van IOTA kampen gevormd.

Vreedzaam kerstfeest en de jaarwisseling worden bij de IOTA Foundation ernstig verstoord. Omdat het ontslag van bestuursvoorzitter en IOTA medeoprichter David Sønstebø weerklinkt. In een open brief () beschuldigt Sønstebø de IOTA Foundation ervan “onhandig, paniekerig en gewoonweg onprofessioneel te handelen”. Aan de ene kant zegt Sønstebø dat hij inderdaad opgelucht is om vrij te zijn van de werklast bij IOTA. Maar de zelfverzekerde Noor staat te popelen om enkele details te verduidelijken.

Machtsstrijd in de IOTA-stichting – Sønstebø valt Schiener aan

Het is niet alleen door onderzoek van IOTA spotter “Hund” dat we weten dat persoonlijke strijd de sfeer in IOTA’s executive suite vormgeeft. Sønstebø komt natuurlijk goed uit de verf in de zelfreflectie, maar hij valt Dominik Schiener frontaal aan. Schiener staat officieel genoteerd als mede-oprichter en medevoorzitter van de stichting bij IOTA. Sønstebø eist nu dat Schiener ophoudt zichzelf een IOTA-stichter te noemen. Hij, Sønstebø, heeft Schiener immers in de eerste plaats naar IOTA gelokt. Daar, zegt hij, heeft Schiener geholpen bij het leggen van het fundament, maar geen rol gespeeld in conceptuele of technologische kwesties met betrekking tot IOTA. Het werd tijd dat het publiek ervan op de hoogte was, zo concludeert Sønstebø zijn verhaal. Schiener heeft nu als gevolg van het vertrek van Sønstebø, zoals bepaald door haar charter, de enige machtspositie bij de IOTA Foundation.

Serguei Popov daarentegen, een andere medeoprichter van IOTA en bestuurslid van de stichting, heeft volgens Sønstebø integriteit. Sønstebø zou ook te allen tijde samenwerken met de twee leden van de raad van toezicht van de IOTA-stichting, Clint Walker en Richard Soley. Het conflict komt dus op een hoogtepunt met een confrontatie tussen Schiener en Sønstebø. En Sønstebø geeft inzicht in waar de verschillende ideeën over de toekomst van IOTA en de Stichting duidelijk zijn geworden.

Sønstebø: Stichting IOTA staat op een kruispunt.

Sønstebø benadrukt dat de publieke vergelijking van IOTA en de stichting verkeerd is. Het was het IOTA-project dat de stichting mogelijk maakte. Maar bij de IOTA Stichting, zegt hij, is het de laatste tijd misgegaan. Zo werd bijvoorbeeld niet voldaan aan de eis van Sønstebø om een fulltime CEO bij IOTA te installeren. Een dergelijke functie, die wordt ingevuld door een ervaren manager, is echter nodig bij de Stichting IOTA om verlegenheid te voorkomen, zoals het niet nakomen van afspraken.

IOTA moet ook financieel groeien. Het is waar dat de terugkerende berichten over een dreigende insolventie van de IOTA-stichting onjuist zijn, schrijft Sønstebø. Toch moet de Stichting IOTA zichzelf op de lange termijn financieel veilig stellen en een duidelijk standpunt innemen, zegt hij. Als rolmodel stelt hij de Ethereum Foundation voor, die zichzelf ziet als onderdeel van het Ethereum ecosysteem (ETH) en niet als het centrum ervan. In het geval van de Stichting IOTA bestaat het risico dat zij, als “gecentraliseerde Duitse organisatie”, haar belang verkeerd interpreteert en in het blokkeren van innovaties door middel van auteursrechten terechtkomt.

Conclusie: geen vrede bij IOTA

De toon is deels verzoenend, maar de inhoud is een algemene afrekening: David Sønstebø geeft diepgaand inzicht in de situatie bij IOTA en de stichting. Gebrek aan competentie, zwakke punten in het leiderschap en een gebrek aan ideeën zijn obstakels bij IOTA die ook in de persoon van Schiener aan het licht komen – althans als je Sønstebø gelooft. Sønstebø zelf heeft echter herhaaldelijk de aandacht getrokken voor verbale aanvallen en dubieuze deals. Nu probeert hij zijn rol als oprichter van IOTA te beschermen en maakt hij foto’s van Schiener. In het nieuwe jaar is Sønstebø van plan zijn plannen voor IOTA openbaar te maken en zijn project IoTIFY vooruit te helpen. De huidige open brief is geen afsluiting, maar een komma, legt Sønstebø uit. Je moet je dus afvragen: Na een reeds turbulent cryptojaar 2020 voor IOTA zou 2021 ook een jaar kunnen zijn waarin interne kampgevechten de broodnodige technologische vooruitgang in de weg staan.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*