Ripple en XRP Jaar in Herziening 2020

Ripple (XRP) stelt bijna automatisch de interesse van investeerders veilig als de derde grootste cryptocentrische valuta ter wereld per marktkapitalisatie. Het cryptojaar 2020 was een hoogtepunt en een dieptepunt voor XRP.

Als u de prijscurve van Ripple (XRP) alleen als indicator voor succes of mislukking neemt, komt u tot de volgende conclusie: 2020 was een goed jaar voor XRP; vanaf 1 januari handelde de altcoin nog steeds op iets minder dan $0,20 en stond kort voor kerstmis op ongeveer $0,50.

Maar de meer dan 100 procent prijsverhoging van XRP zou in 2021 wel eens een flits in de pan kunnen blijken te zijn. Dat komt omdat Ripple worstelt met langdurige problemen die in 2020 niet konden worden verborgen en nog moeten worden opgelost. Laten we de details bekijken.

Ripple kan XRP niet als brugvaluta instellen

Het oorspronkelijke concept van Ripple was om een revolutie teweeg te brengen in het internationale betalingsverkeer via XRP. Maar hoewel sommige banken en financiële dienstverleners zeker gebruik maken van de technologie van Ripple, willen ze niets te maken hebben met XRP. Ripple betaalde in 2020 opnieuw miljoenen voor individuele spelers in de financiële sector om XRP in de eerste plaats te gebruiken.

Immers, 20 procent van alle XRP-transacties zou het doel van een brugvaluta dienen, meldde Ripple in augustus 2020. Maar slechts enkele dagen eerder kondigde Ripple CEO Brad Garlinghouse een nieuwe richting aan voor XRP en wil XRP naar retailklanten brengen.

Ondertussen blijkt Ripple’s toetreding tot MoneyGram 2020 een duur voorstel te zijn. Ook hier slaagt het bewijs van XRP als brugvaluta alleen met miljoenen aan subsidies van Ripple. Kortom, Ripple weet dat het concept voor XRP-gebruikscases moet worden bijgesteld, maar heeft nog geen overtuigend idee hoe dat moet.

Ripple, XRP, en de rechterlijke macht

De crypto-scene is zich al geruime tijd bewust van de risico’s van onopgeloste juridische problemen met Ripple en XRP. In 2020 zijn in de VS verschillende class action rechtszaken gestart door beleggers die vinden dat Ripple hen verkeerd heeft geïnformeerd over XRP. Zij pleiten eensgezind: XRP was een veiligheidspenning onder de Amerikaanse wet en Ripple had dit bewust verborgen gehouden.

Kort voor kerstmis lekte het uit dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) nu ook eindelijk duidelijkheid wil hebben over de vraag of alles legaal was met XRP. Er is een dreiging van compensatiebetalingen, boetes en een beschadigd imago voor Ripple. De onzekere juridische situatie zou ook de reden kunnen zijn geweest waarom PayPal XRP ondanks zijn omvang uit zijn nieuwe aanbod voor eenvoudige cryptohandel heeft gehaald.

Ondertussen heeft Ripple zelf het gerechtelijk apparaat ingeschakeld en vraagt YouTube om krachtdadiger op te treden tegen XRP-fraudepogingen. Maar in het grote geheel van de dingen heeft Ripple duidelijk meer te vrezen van de Amerikaanse justitie dan te vertrouwen op steun.

Sprankje hoop DeFi voor XRP

Geen oplichterij daarentegen zijn Flare en Spark, die zich richten op de liquiditeit van XRP als het DeFi-project. Het basisidee is eenvoudig: DeFi als trending topic in het cryptojaar 2020 speelt vooral in het ecosysteem van Ethereum (ETH) en verplaatst zich daar al miljarden per dag. Flare wil scoren als een platform waar de typische krediettransacties van DeFi’s draaien om XRP.

Om het project te starten, bood Flare een spectaculaire luchtdruppel voor zijn inheemse token Spark (FLR). De belofte dat er voor elke XRP ook een gratis FLR zou zijn, heeft de aandelenkoers van Ripple eind november een impuls gegeven.

Maar het bleek ook: Spark en Flare zijn nog niet klaar voor de lancering en zijn niet van plan om op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2021 te lanceren. Succes is geenszins gegarandeerd, en geduld is nodig – maar XRP put hoop uit deze externe aanpak om zijn marktcap van meer dan 20 miljard dollar goed te gebruiken in zijn DeFi-divisie.

Ripple IPO?

Begin 2020 dacht CEO Garlinghouse nog hardop aan een beursgang van Ripple. Nu blijkt Coinbase het eerste grote Amerikaanse bedrijf te zijn dat hem met een beursgang voor de voeten loopt.

Maar gezien Ripple’s ernstige juridische problemen met XRP, lijkt een tijdige beursgang toch al aanmatigend. Integendeel, Garlinghouse heeft het nu over het verhuizen van Ripple’s hoofdkwartier uit de VS.

Prijsmanipulatie met XRP?

Een eeuwig onderwerp in 2020 bij Ripple bleef ook het gedrag van mede-oprichter Jed McCaleb. Deze laatste bezit nog steeds miljarden XRP en verkoopt deze met regelmaat volgens regels die zijn vastgelegd in een scheidingsovereenkomst. In normale tijden hebben deze verkopen niet de neiging om de prijs van XRP merkbaar te beïnvloeden.

Maar tijdens de prijspieken in november en december bereikte het dumpen van XRP door McCaleb nieuwe hoogtepunten. Soortgelijke vragen worden gesteld door een nieuw terugkoopprogramma van XRP by Ripple.

Op cryptobeurzen zoals Binance en BitMEX, debuteerde Ripple futures, speculatieve financiële instrumenten, in 2020. Geruchten over handel met voorkennis of opzettelijk beïnvloede prijzen wegen op XRP.

2021 Vooruitzichten voor Ripple

Het wordt stormachtig 2021 voor XRP – dat lijkt zeker waar de risico’s van rechtszaken zich opstapelen voor Ripple. Insiders twijfelen al of CEO Garlinghouse nog wel de juiste stuurman is om Ripple door de storm te loodsen. Immers, zijn aankondigingen met betrekking tot het zinvol maken van XRP zijn in de praktijk grotendeels vervaagd.

De belangrijkste impuls in 2020 voor XRP kwam van buiten Spark and Flare. Met DeFi als toepassingsgebied voor XRP kon de altcoin een duurzame comeback maken in termen van prijs. Maar DeFi heeft ook vertrouwen nodig – en dat kan Flare en Spark als nieuwe projecten nog niet aantonen, en het vertrouwen voor XRP brokkelt steeds meer af. Als het slecht gaat met Ripple en XRP, verandert de storm in gestage regen. De optimistische prognose is dat de geschillen voor Ripple in 2021 worden beslecht en dat er nieuwe, waardetoevoegende gebruiksgevallen voor XRP komen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*