Ripple verwacht te worden aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission – XRP in het rood

Ripple verwacht vandaag de dag te worden aangeklaagd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. De vraag is of XRP moet worden gerubriceerd als een veiligheidsmerkteken dat moet worden goedgekeurd. De dreiging van zware straffen dreigt.

Al jaren wordt betwijfeld of Ripple volgens het Amerikaanse recht legaal is omgegaan met de uitgifte en verkoop van XRP. Nu komt de situatie op zijn kop, want de machtige Securities and Exchange Commission (SEC) wil Ripple blijkbaar aanklagen. Ripple CEO Brad Garlinghouse maakte dit bekend via Twitter en interview. De SEC, als de Amerikaanse beurstoezichthouder, heeft na de lancering in het verleden al verschillende crypto-projecten als effecten geïdentificeerd en hen gedwongen tot het betalen van boetes en schadevergoeding. Garlinghouse ziet de actie van de SEC tegen Ripple (XRP) als een aanval op de gehele Amerikaanse crypto-industrie. De prijs van XRP verloor meer dan 15 procent, waarbij voor het eerst in weken onder de 0,50 dollar werd gehandeld.

SEC vc. Ripple – een lastig geval

Een punt in het bijzonder is momenteel woedend Garlinghouse: SEC hoofd Jay Clayton zal zijn post verliezen met de inhuldiging van de nieuwe Amerikaanse president John Biden aangekondigd eind januari. Om kort voor kerstmis een rechtszaak te beginnen en zich er later niet voor te verantwoorden – Ripple vindt dat gewoonweg oneerlijk. Garlinghouse verwacht dat met Biden na Trump, meer openheid van officiële instanties voor de crypto-industrie zal terugkeren naar de VS. De SEC heeft de mogelijke aanklacht nog niet becommentarieerd of ontkend.

De vraag of een cryptocentrische valuta als een zekerheid moet worden beschouwd, komt regelmatig terug. De Crypto Rating Council geeft XRP als onafhankelijke branchevereniging een rating van vier, wat betekent dat de kans groot is dat het als een beveiliging wordt geclassificeerd. Ripple daarentegen ontkent deze tendens en had invloedrijke advocaten om haar positie in de zomer te ondersteunen.

Effecten zijn, net als aandelen, onderworpen aan registratie in de VS. Toen Ripple 100 miljard XRP genereerde en delen daarvan verkocht, kochten investeerders volgens teleurgestelde investeerders in principe ook aandelen in Ripple. Deze hebben al verschillende rechtszaken tegen Ripple aangespannen, waarvan de uitkomst zou kunnen worden beïnvloed door een uitspraak van de SEC. Onlangs had Ripple nog luidkeels gedacht aan emigratie uit de VS vanwege de situatie.

In een recente position paper vergelijkt Ripple zichzelf met Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Deze twee cryptokringen, de grootste vóór Ripple, hebben van de SEC groen licht gekregen als niet-zekerheden. Ripple maakt ook een emotioneel nationaal argument met de schuine bewering dat BTC en ETH door China worden gecontroleerd. Door XRP te bestraffen, zal de VS zichzelf strategisch beschadigen, rinkelt het door.

Het komt erop neer dat de lucht dunner wordt voor Ripple…

Niemand bij Ripple kan op geloofwaardige wijze zeggen dat de stap van de SEC een verrassing zou zijn. De mogelijke classificatie van XRP als beveiliging hangt al geruime tijd als een zwaard van Damocles over het Ripple-project. Andere grote cryptokringen, zoals EOS, konden uiteindelijk langdurige rechtszaken vermijden door middel van buitengerechtelijke schikkingen. Of dergelijke kansen ook voor Ripple kunnen ontstaan, kan alleen worden beoordeeld aan de hand van de formele aanklacht. De markt houdt niet van de onzekerheid en stuurde XRP daarom voorlopig in het rood.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*