Paxos (PAX): Wat maakt deze Stablecoin anders?

Bij de handel in Bitcoin en Co. zijn veel beleggers afhankelijk van stabiele munten, die bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar 1:1 zouden moeten vertegenwoordigen. Paxos (PAX) is een populaire vertegenwoordiger van dergelijke stalmunten en wordt ook beschouwd als “de meest stabiele” in zijn soort.

Fiat-valuta’s zoals de euro of de Amerikaanse dollar zijn slechts beperkt bruikbaar bij het verhandelen van crypto-valuta’s in seconden. Dit komt omdat de traditionele valuta’s vanuit technologisch oogpunt niet voldoende kunnen worden geïntegreerd in de interfaces van de crypto’s; transacties nemen tijd in beslag en gaan soms gepaard met hoge kosten. Ten laatste bij gebruik in de DeFi, Smart Contracts of DApps divisie wordt Fiat in de kou gelaten. Daarom heeft de crypto-industrie de afgelopen jaren verschillende stalmunten ontwikkeld, waarvan Tether (USDT) waarschijnlijk de bekendste is. Maar met een touw is er gerechtvaardigde twijfel over de vraag of er voor elke USDT die in omloop is daadwerkelijk één Amerikaanse dollar op de rekeningen is opgeslagen voor afdekkingsdoeleinden. Een alternatief voor tether wordt Paxos genoemd. PAX scoort punten met een transparante boekhouding van het Amerikaanse bedrijf erachter, Paxos Trust Company, wat leidt tot zeer lage wisselkoersschommelingen.

Achtergrond op Paxos (PAX)

Paxos Trust Company is goedgekeurd voor de cryptohandel in 2015 door de regelgevende instanties in New York, die bekend staan als bijzonder streng buiten de VS. Vervolgens werd PAX in het najaar van 2018 gelanceerd. De nauwgezette regel geldt dat nieuwe PAX alleen worden gegenereerd voor gedeponeerde Amerikaanse dollars en dat PAX dienovereenkomstig worden “verbrand” voor uitbetalingen in Amerikaanse dollars. De maandelijkse rapportages van de externe accountants zijn hier te bekijken.

Voor Paxos werd de Amerikaanse dollar gekozen als de getoonde valuta, omdat het nog steeds de wereldwijde reservevaluta is en dus stabiliteit toont. De Amerikaanse dollar in Stablecoins is, samen met Bitcoin (BTC), ook de dominante basisvaluta voor de crypto-markt, de euro speelt slechts een ondergeschikte rol. PAX is een ERC-20-token, dat zich thuisvoelt in het ecosysteem van het Etherische Systeem (ETH). Dit garandeert compatibiliteit met DeFi, Smart Contracts en DApps. PAX wordt ondersteund door de meeste grote crypto-uitwisselingen en is als ERC-20-token ook geschikt voor alle gangbare software- en hardware-portemonnees.

Naast PAX is Paxos Trust Company nu ook verantwoordelijk voor de Stablecoin Binance USD (BUSD). Paxos Gold (PAXG) is ook een penning die met goud is beveiligd. Onlangs nog haalde Paxos Trust Company de krantenkoppen door de samenwerking met PayPal, waar het bedrijf op de achtergrond de nieuwe cryptodivisie van Paypal organiseert.

Conclusie: Paxos (PAX) – omdat het niet altijd vastgebonden hoeft te zijn

PAX is geen echte concurrent van USDT in termen van marktkapitalisatie. Maar het vertrouwen in USDT is misschien groter dan dat in paxo’s – maar het vertrouwen in USDT heeft eronder geleden, niet in de laatste plaats door het voortdurende gebrek aan transparante koppelingen met de cryptobeurs Bitfinex en beschuldigingen van prijsmanipulatie.

Bij Paxos zijn er voordelen verbonden aan het storten van USDT om PAX af te dekken bij Amerikaanse banken en om het te regelen bij het hoofdkantoor in New York. Paxos Trust Company kan bijvoorbeeld wijzen op de bescherming van PAX door middel van een depositoverzekering van de overheid en is van nature een stabiele munt voor institutionele beleggers. Dit zijn ook goede argumenten voor u als privé-investeerder om Paxos te beschouwen als een stabiele munt voor het dagelijkse bedrijfsleven.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*