Rijzende reuzen: DeFi zwaargewichten Maker en Compound ervaren ongekende prijsstijgingen

Er is de afgelopen dagen veel beweging geweest in de DeFi-markt. Met name de prijs van de Maker (MKR) token, die de kern vormt van het MakerDAO ecosysteem, is omhoog geschoten. In deze blogpost nemen we de dynamiek en mogelijke drijfveren achter deze ontwikkeling onder de loep.

Maker is een van de bekendste platforms in de DeFi ruimte, die gebruikers in staat stelt om de stabiele munt DAI te slaan tegen crypto-activa als onderpand. Vorige week boekte Maker indrukwekkende winsten van 31,5%, waarmee een uitstekende 7-daagse prestatie eindigde. Deze winsten volgden op een stemming om het rendement op de DAI stablecoin te verhogen.

Er zijn een paar interessante factoren die kunnen hebben bijgedragen aan deze indrukwekkende prijsactie. Ten eerste stemde de MakerDAO gemeenschap medio juni om de DAI Spaarrente (DSR) te verhogen van 1% naar 3,49%. Deze verhoging kan gebruikers extra hebben gestimuleerd om DAI te houden en uit te lenen, waardoor de vraag naar MKR toenam.

Ten tweede blijkt uit gegevens van Nansen dat “smart money” holdings van MKR tokens ook sterk zijn gestegen sinds mei. Deze MKR-holdings zijn in juni met 32% toegenomen, met een waarde van ongeveer $16,7 miljoen aan tokens. Dit zou nog meer bewijs kunnen zijn dat ervaren en institutionele beleggers steeds meer in MKR investeren.

Ten derde zijn de handelsvolumes van MKR op cryptobeurzen vorige week ook toegenomen. Van niveaus rond de $10-20 miljoen begin juni, stegen ze naar een hoogtepunt van $100 miljoen op 1 juli. Dit toegenomen handelsvolume zou een andere indicator kunnen zijn van de toegenomen interesse van investeerders in MKR.

Compound’s COMP token voerde de wekelijkse stijgingen in de top 100 tokens op CoinGecko aan, met een indrukwekkende stijging van 76,1% in één week, vanaf $37,62 afgelopen maandag. De recente prijsstijgingen van Compound en Maker hebben echter meer te maken dan alleen met het algemene marktsentiment. In het geval van Compound zou de prijsstijging het gevolg kunnen zijn van speculatie over een nieuwe onderneming van de oprichter van Compound, Robert Leshner. Hij lanceerde een nieuw bedrijf in de VS genaamd Superstate, dat als doel heeft om tokenised staatsobligaties uit te geven en de integratie van DeFi met het traditionele financiële systeem te bevorderen.

Er waren ook aanwijzingen voor een short squeeze in de derivatenmarkt, die mogelijk de prijs van COMP heeft beïnvloed. Gegevens van Coinglass laten zien dat liquidaties, vooral aan de korte kant, tegen het einde van juni aanzienlijk toenamen en een hoogtepunt van drie maanden bereikten.

Naast de specifieke factoren die makers beïnvloedden, zijn er ook algemene markttrends die kunnen hebben bijgedragen aan de positieve koersprestatie. Ethereum (ETH), de ruggengraat van veel DeFi-projecten, waaronder Maker, overtrof begin juli het hoogtepunt van juni van ongeveer $1.920, wat het vertrouwen van kopers in de markt een boost gaf. Daarnaast steeg de DeFi Pulse Index van Index Coop, die bestaat uit de top 10 DeFi tokens op basis van marktkapitalisatie, met 14,5% in 7 dagen, vergeleken met 3,7% voor ETH sinds afgelopen maandag.

Samengevat kunnen zowel specifieke ontwikkelingen binnen het Maker en Compound ecosysteem als algemene markttrends hebben bijgedragen aan de recente prijsstijging van MKR en COMP. Het valt nog te bezien of deze stijgende trend zal doorzetten, maar de recente ontwikkelingen laten duidelijk zien dat de interesse in DeFi en specifiek Maker en Compound gestaag toeneemt.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*