Ripple behaalt etappeoverwinning in XRP-rechtszaak tegen SEC

Ripple (XRP) kan enig optimisme putten uit zijn juridische strijd met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Dat komt omdat de SEC geen gebruik mag maken van bepaalde kritische interne documenten van Ripple.

Ripple (XRP) buigt momenteel tegen de trends in de algemene markt door aanzienlijke winsten te maken en nadert opnieuw de grens van $ 1,00. Het optimisme heeft een stevige reden: in de rechtszaak Ripple vs. US Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de SEC een juridische tegenslag te verwerken gekregen. De bevoegde rechtbank in New York oordeelde dat de SEC geen interne documenten van Ripple in haar bewijsmateriaal mag opnemen, zoals gevraagd. Op Twitter omschreef advocaat Jeremy Hogan deze ontwikkeling als “zeer belangrijk”.

Heel concreet ging het erom dat de SEC wilde citeren uit communicatie tussen Ripple en advocaten over XRP. Vermoedelijk zou dit de SEC hebben geholpen duidelijk te maken hoe Ripple intern de juridische risico’s vanwege XRP heeft ingeschat. Maar de uitwisseling van informatie tussen Ripple en de advocaten was vertrouwelijk, aldus de rechtbank, en kon daarom niet als bewijs worden gebruikt. De SEC eist minstens 1,3 miljard dollar schadevergoeding van Ripple voor het bewust verkopen van XRP zonder de nodige toestemming. Volgens de SEC wordt XRP geclassificeerd als een “effect” naar Amerikaans recht, d.w.z. een type effect met uitgebreide informatieverplichtingen ten aanzien van beleggers.

Ripple ontkent de aantijgingen en ziet XRP, net als Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), als buiten de regelgevende jurisdictie van de SEC. In april was al duidelijk geworden dat de SEC meer moeite had dan aanvankelijk gedacht om haar standpunt hard te maken. Dit komt omdat internationale investeerders en cryptobeurzen simpelweg weigeren samen te werken met de SEC. In de laatste uitspraak krijgt Ripple van de rechter zelfs toegang tot interne SEC-documenten. De advocaten van Ripple hopen bewijs te vinden dat een vooroordeel van de SEC tegen XRP aantoont.

Bottom line: land weer in zicht voor Ripple en XRP?

De SEC heeft in het verleden herhaaldelijk blijk gegeven van compromisbereidheid om een zaak tegen cryptocurrency-emittenten af te ronden. Block.one, bijvoorbeeld, kwam weg met EOS door het betalen van een relatief “goedkope” 24 miljoen dollar aan boetes, hoewel EOS waarschijnlijk ook zou zijn onderworpen aan goedkeuring tijdens zijn ICO. Ripple zou zich gesterkt moeten voelen door de juridische ontwikkelingen in het geschil met de SEC om tot een minnelijke schikking voor XRP te komen. Waarnemers wijzen ook op de toevoeging van Rosa Gumataotao Rios aan de leiding van Ripple, die vanwege haar politieke achtergrond wellicht veerkrachtige persoonlijke contacten met de SEC onderhoudt. Tenminste in de momentopname zijn er tekenen dat Ripple erin slaagt om uit de kritieke gevarenzone voor XRP te komen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*