Ripple en XRP 2022 Jaaroverzicht: Juridische strijd gaat door

Ripple (XRP) is crypto-jaar 2022 beter doorgekomen dan Bitcoin en veel altcoins qua prijs. Maar een einde aan de rechtszaak tegen de US Securities and Exchange Commission (SEC) moet nog komen. We kijken terug en naar 2023.

In het crypto-jaar 2022 heeft Ripple (XRP) een prestatie geleverd: Hoewel de lopende rechtszaak tegen Ripple door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de handel in Noord-Amerika vrijwel tot stilstand heeft gebracht en XRP nog steeds van de cryptobeurzen in de VS en Canada is geschrapt, heeft de prijscurve een relatieve veerkracht getoond. Op 1 januari 2022 werd XRP verhandeld tegen ongeveer 0,83 US dollar, momenteel rond de 0,35 US dollar. Met een daling van bijna 60 procent heeft XRP de afgelopen twaalf maanden beter gepresteerd dan de cryptocurrency Bitcoin (BTC) (min 66 procent) en de meerderheid van belangrijke altcoins zoals Ethereum (ETH) (min 70 procent).

US Securities and Exchange Commission (SEC) versus Ripple en XRP: uitspraak komt dichterbij

Dat de markten in de coulissen staan te wachten met betrekking tot XRP hangt nauw samen met de schijnbaar eindeloze procedures van de SEC tegen Ripple. In onze evaluatie van 2021 voorspelden wij, in overeenstemming met de deskundigen, dat de mammoetproef in 2022 zou worden afgerond. Maar de SEC verschoof naar het spelen voor tijd en Ripple opende nieuwe verdedigingslinies voor XRP.

Zonder hier in details te treden, die vindt u in onze lopende berichtgeving: Begin december hebben de rechtbank in New York en de bij het proces betrokken partijen de bewijsvoering afgerond, de pleidooien zijn gehouden en volgens de normale gang van zaken kan dus voor het tweede kwartaal van 2023 een uitspraak worden verwacht. Waarnemers hebben verschillende puntoverwinningen geregistreerd voor Ripple en XRP, maar voor de SEC blijft de miljardenboete die ze nastreeft een prestigeproject dat op lange termijn een impact kan hebben op de hele crypto-industrie. Stemmen die blijven hopen op een buitengerechtelijke schikking om een krachtmeting tussen de SEC en XRP te vermijden, worden zeldzamer gezien de verharde standpunten.

Ripple ziet XRP stijgen buiten Noord-Amerika

Te midden van de lastige situatie heeft Ripple 2022 zijn focus verlegd naar internationale activiteiten exclusief Noord-Amerika, terwijl het ook vooruitgang boekt in bedrijfstakken die nieuw zijn voor XRP. Twee toepassingsgebieden springen eruit: Ripple benadert het grote thema NFT’s anders dan zijn concurrenten en richt zich op gebieden waar digitale kunst niet de eerste viool speelt, maar tastbare toepassingen van NFT’s als bijvoorbeeld fraudebestendige certificaten of tickets. In november ging Ripple live met zijn eigen NFT-standaard en zette daarmee een koers uit.

Het tweede veelbelovende gebied voor de XRP-technologie vanuit het perspectief van Ripple is door de overheid georganiseerde digitale valuta (CBDC’s). Met proefprojecten in Palau en Bhutan acht Ripple zich goed uitgerust om haar concepten inzake CBDC’s in de praktijk te ervaren.

In de eigenlijke kernactiviteit van Ripple, het opzetten van XRP als overbruggingsvaluta voor internationale financiële transfers, zijn volgens CEO Brad Garlinghouse “mijlpalen” bereikt. Uit de kwartaalverslagen bleek: XRP wordt steeds meer gevraagd door samenwerkingspartners in het ODL-programma (On-Demand Liquidity) in volume en aantal individuele gevallen, het openen van nieuwe betalingscorridors in Afrika en Europa werpt zijn vruchten af.

Hoofdstuk XRP verkoop door Ripple mede-oprichter McCaleb wordt afgetikt

Een andere ontwikkeling was belangrijk voor beleggers in XRP: meer dan vijf jaar lang ging de cryptocurrency van Ripple gepaard met vermoedens dat medeoprichter Jed McCaleb de prijscurve van XRP kon beïnvloeden via zijn in 2016 overeengekomen ontslagvergoeding bij zijn vertrek. McCaleb had recht op een goede 12 procent van alle XRP, die hij in tranches verkocht. Medio juli 2022 kwam er een einde aan het spook, werd McCalebs beruchte “taco” portefeuille geleegd en kon Ripple eindelijk het controversiële hoofdstuk afvinken.

DeFi ambities voor XRP blijven bloedeloos

Elders is Ripple watertrappelend: sinds 2020 slaat het Flare-project (voorheen Spark) op de reclametrom en wil het een elegante brug slaan naar Decentralised Finance (DeFi) voor de enorme marktkapitalisatie van XRP (17,5 miljard dollar in december 2022). Lanceringsdata voor Flare zijn echter herhaaldelijk uitgevallen, en zelfs de meest recent genoemde data voor het late najaar van 2022 zijn niet gehaald. Dit is waar de zaak van de SEC tegen XRP waarschijnlijk een impact zal hebben. Een door Ripple zelf gepresenteerde brug voor XRP naar het Ethereum-ecosysteem is tot dusver slechts een haalbaarheidsstudie en heeft geen monetaire effecten.

Conclusie: 2023 wordt een noodlottig jaar voor Ripple en XRP

Ripple vierde zijn tiende verjaardag in 2022 en het is voorspelbaar dat het darn elfde jaar 2023 de wegwijzer zal zijn. Als XRP wordt goedgekeurd door de SEC, ligt een spectaculaire comeback ook binnen de mogelijkheden. XRP’s vorige all-time high van US$3,40 uit januari 2018 is in dit geval een referentiepunt. Als Ripple verliest in de rechtbank, dreigt XRP te crashen. Beleggers moeten echter ook rekening houden met de mogelijkheid van een beroep, hetzij door Ripple, hetzij door de SEC.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*