Ripple financieel afhankelijk van institutionele XRP-verkopen, volgens SEC

De rechtszaak van de SEC tegen Ripple (XRP) heeft wat sappige details onthuld. De SEC wil bewijzen dat Ripple’s belangrijkste bron van inkomsten de verkoop van XRP aan institutionele beleggers is. Beleggers opgelet!

Gisteren nog berichtten we over de start van de tweede ronde in de mammoet SEC-procedure tegen Ripple (XRP), inclusief gedeeltelijk bewerkte rechtbankdocumenten. Nu heeft de financiële blog Wall Street Bulls on X de moeite genomen om een aantal van de bewerkingen op te lossen. Dit was mogelijk omdat de SEC in haar aanvraag gedetailleerde broninformatie over de jaarverslagen van Ripple gaf. Voor beleggers in XRP zijn de opmerkingen van de SEC relevant omdat ze een ontnuchterend licht werpen op het bedrijfsconcept van Ripple.

Het draait om de verkoop van XRP door Ripple aan institutionele beleggers – de kwestie waarover de rechtbank nu ook een uitspraak moet doen. De SEC beschouwt deze verkopen sowieso als illegaal. Tot nu toe gingen waarnemers ervan uit dat de rechtbank XRP-verkopen zou onderzoeken die lang geleden plaatsvonden. Maar, zoals we gisteren ook opmerkten, de SEC richt zich na de eerste rechterlijke uitspraak in de zomer van 2023 ook weer op het op grote schaal verkopen van XRP aan institutionele beleggers door Ripple. Maar dit is precies waar de cijfers zwart werden gemaakt.

Wall Street Bulls heeft ze nu ontcijferd en we nemen een aantal belangrijke boodschappen mee:

1. volgens de rekening van de SEC heeft Ripple sinds de eerste rechterlijke uitspraak zes keer meer geld verdiend aan de betreffende XRP-verkopen dan in de zes jaar voorafgaand aan de rechtszaak in 2020.

2. Ripple zou tussen 2021 en 2023 1,2 miljard dollar hebben opgehaald bij institutionele beleggers voor XRP – waarvan 800 miljoen dollar alleen al in de tweede helft van 2023, dus na het eerste vonnis.

3 De SEC, die officiële cijfers van Ripple aanhaalt, laat zien dat de verkoop van XRP aan institutionele beleggers goed is voor het leeuwendeel van de totale inkomsten voor het cryptobedrijf.

4 Volgens de SEC bewijst deze grote afhankelijkheid van Ripple van XRP-verkopen dat er voortdurend wetten worden overtreden en dat XRP wordt gebruikt voor winstbejag.

Als je deze beweringen als geldig accepteert, zijn er ten minste twee knelpunten voor particuliere XRP-beleggers:

– Voor Ripple zou de tweede ronde in de rechtszaal tegen de SEC opnieuw een beproeving van de zenuwen kunnen zijn, waarbij geëiste boetes in de miljarden dreigen. Dit zou de prijscurve van XRP niet koud laten.

– Belangrijker is dat, in tegenstelling tot wat Ripple graag beweert, XRP nauwelijks meetbare distributie heeft in zijn geadverteerde doel als “digitale brugvaluta”. Een onderzoeksrapport van Forbes in april 2023 had al twijfel gezaaid over het nut van XRP en vermoedens van handel met voorkennis.

Conclusie: Is Ripple in de verdediging tegen de SEC met XRP?

Het is opvallend dat het anders zo vaak spraakzame management van Ripple geen commentaar heeft gegeven op de “redacties” van Wall Street Bulls. De redacties zijn waarschijnlijk gemaakt op verzoek van Ripple en als er nu onjuiste cijfers voor XRP verschijnen, zou een opheldering logisch zijn. Ondertussen is de prijscurve van XRP momenteel niet in staat om zijn winsten van juli 2023 te verdedigen – ondanks de Bitcoin-rally. Dat was de maand waarin Ripple, met de eerste uitspraak in de SEC-procedure achter de rug, tijdelijk weer optimisme verspreidde voor XRP.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*